Prve kovanice eura Hrvati će moći kupiti od 1. decembra

14.11.2022. 10:48 / Izvor: Akta.ba
euro

Od 1. decembra u hrvatskim bankama, Hrvatskoj finansijskoj agenciji (Fina) i Hrvatskoj pošti moći će se kupiti početni paket eurokovanica.

Od 1. decembra u hrvatskim bankama, Hrvatskoj finansijskoj agenciji (Fina) i Hrvatskoj pošti moći će se kupiti početni paket eurokovanica koji će sadržavati 33 eurokovanice svih apoena ukupne vrijednosti 13,28 eura. Za njega će trebati izdvojiti 100 kuna.

Svaki će građanin moći kupiti najviše dva paketa kovanica odjednom. Ukupno će biti dostupno 1,2 miliona kovanica.

Na kovanici od dva eura bit će karta Hrvatske, na kovanici od jednog eura kuna, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi motiv Nikole Tesle, a na kovanicama od pet, dva i na kovanicama od jednog centa bit će ispisana slova HR na glagoljici. Svi će novčići također imati element šahovnice.

U Hrvatskoj su se hrvatske kovanice eura počele proizvoditi u julu ove godine u Svetoj Nedelji kraj Zagreba. Do kraja godine bit će iskovano 420 miliona, a iduće godine još oko 230 miliona. U Hrvatskoj će se u eure zamijeniti oko 1,1 milijardi kuna i 500 miliona novčanica.

Cijeli proces uvođenja eura odvija se u tri faze. Prva, koja je počela u sepembru, je isticanje dvostrukih cijena po fiksnom tečaju od 7,53450 kuna za jedan euro. Druga faza započet će 1. januara 2023. uvođenjem eura i trajat će do 14. januara. Kupci će u tom razdoblju usluge i proizvode moći plaćati u eurima ili kunama, a trgovci će im morati vratiti eure i kada plaćanje izvrše u kunama.

Treća faza počinje 15. januara 2023., kada će euro postati jedina službena valuta plaćanja u Hrvatskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital