Manja mjesta ostaju bez banaka: Građani nemaju osnovne uslove, struka upozorava

13.12.2022. 13:39 / Izvor: N1
Bankomat

Sve više banaka u Bosni i Hercegovini odlučilo je staviti ključ u bravu za određene poslovnice što je manje sredine dovelo do toga da ostaju bez ogranaka finansijskih institucija.

Sve više banaka u Bosni i Hercegovini odlučilo je staviti ključ u bravu za određene poslovnice što je manje sredine dovelo do toga da ostaju bez ogranaka finansijskih institucija, a neke sredine su ostale na samo jednoj banci poput Srebrenice.

Vijest da UniCredit Banja Luka u Srebrenici sa klijentima radi do 23. decembra a da će od 26. decembra biti zvanično zatvorena, i to nakon što je ranije Nova banka također zatvorila svoju poslovnicu u ovom gradu, ukazuje da je u toku racionalizacija poslovanja u finansijskom sektoru što su i za N1 pojasnili stručnjaci.

Zatvara se banka u Srebrenici

Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak za N1 ukazuje da je glavni izgovor za ukidanje poslovnica, odnosno filijala banaka, elektronsko bankarstvo i tu ukazuje da se pojavljuje problem.

“Problem je što svi nisu elektronski pismeni. Banke smanjuju troškove u odnosu na obim posla. Onda tu dolazimo do pitanja kako živjeti u sredini u kojoj nemate osnovnih uslova, a među njima je i banka? To utječe i na depopulaciju”, objasnio je Pavlović.

Sredine ostaju bez banka

Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Glamoč su samo neke od sredina koje nemaju banku, ako izuzmemo mikro opštine poput Istočnog Drvara i Istočnog Mostara koje su izuzetno nerazvijene ili Jezero koje je nedavno dobilo prvi bankomat.

Mahmut Jukić, načelnik Bosanskog Petrovca za N1 je objasnio da kao čelnik ove lokalne zajednice čini sve kako bi privukao da bilo koja banka u BiH otvori poslovnicu, ali zainteresiranosti kaže, jednostavno nema.

“Nama je interes da imamo banku jer imamo starije stanovništvo. Mladi odlaze. Ono što nezvanično znam jeste da jedina banka koja je zatvorila poslovnicu u našoj opštini je to uradila jer nije imala koje prodati kredite”, naveo je Jukić.

Struka ima rješenje

Za stručnjaka Pavlovića manje, nerazvijene sredine bi baš kao u Srbiji trebale imati poslovnice državne banke a u Srbiji je to Banka poštanska štedionica koja u BiH posluje od nedavno kada je preuzela Komercijalnu banku Banjaluka.

“Pošto u manjim sredinama živi starije stanovništvo njima bi trebalo kao u Srbiji i tamošnjoj Poštanskoj banci omogućiti finansijske usluge”, istakao je Pavlović.

Union banka kao jedina banka u vlasništvu entiteta

Union banka iz Sarajeva je jedina banka u BiH koja je u vlasništvu entiteta tj Vlade FBiH. Pitali smo Jukića iz Bosanskog Petrovca da li će se još aktuelnom sazivu federalne vlade obratiti da se otvori poslovnica ove banke.

“Obratit ću se Vladi FBiH da nam pomognu i da Union banka otvori poslovnicu za naše građane”, kazao je Jukić za N1.

Na kraju, struka i čelnici lokalnih zajednica saglasni su da iako banke posluju na komercijalnoj osnovi, moraju se voditi interesi za građane a naročito za one treće dobi koji zbog bankarskih usluga koje ne mogu ostvariti u svojim lokalnim zajednicama, moraju ići u susjedne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital