Izjavila američka ministrica finansija

Propast male banke može izazvati propast drugih manjih banaka

23.03.2023. 13:11 / Izvor: Agencije
bankarstvo

Američka ministrica finansija Janet Yellen izjavila je da propast neke male banke može izazvati propast drugih manjih banaka

Američka ministrica finansija Janet Yellen izjavila je da propast neke male banke može izazvati propast drugih manjih banaka, javlja Anadolija.

"Neuspjeh male banke može pokrenuti utrku sa drugim bankama, a neuspjeh te banke može potom dovesti do sistemskog propasti", rekla je Yellen pred Podkomitetom za finansijske usluge u američkom Senatu.

Njeni komentari uslijedili su nakon iznenadne propasti Silvergate Banke, Silicon Valley Banke (SVB), Signature Banke i First Republic Banke, koje su propale u roku od samo nekoliko sedmica.

Zaštita zdravlja američke ekonomije

"SVB je doživjela katastrofalan udarac, toliko ogroman da je preplavio likvidnost ove banke i izazvan je potencijal za strahovanje u mnogim drugim bankama", rekla je Yellen te poručila:

"Naš glavni prioritet je zaštita zdravlja američke ekonomije", dodala je Yellen.

Ministarstvo finansija, Federalne rezerve i Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) najavili su niz hitnih mjera u nedjelju nakon što su propasti američkih banaka zaprijetile širom finansijskom krizom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital