Poslovni plan 2022.-2025.

Intesa Sanpaolo: Uzlazni rezultati uprkos složenom ekonomskom i geopolitičkom okruženju

04.04.2023. 14:36 / Izvor: Akta.ba
Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo, tržišni lider u Italiji, te vrhunska banka u Evropi, ima široko rasprostranjenu međunarodnu prisutnost na nivou tri kontinenta.

Danas je Sektor međunarodnih banaka podružnica (ISBD) Intesa Sanpaolo, kojim rukovodi Marco Elio Rottigni, predstavio rezultate ostvarene u 2022.g., te razvojne mogućnosti predviđene Poslovnim planom za 2022.-2025.

Kako su kazali na online Press konferenciji, Intesa Sanpaolo je tržišni lider u Italiji, te vrhunska banka u Evropi, ima široko rasprostranjenu međunarodnu prisutnost na nivou tri kontinenta.

“Vrlo smo zadovoljni rezultatima postignutim u 2022. godini i općenito u posljednje tri godine: te rezultate smo postigli radeći u složenom globalnom ekonomskom i geopolitičkom okruženju, što je dovelo do redefiniranja međunarodnih proizvodnih i logističkih lanaca",  izjavio je Marco Elio Rottigni, direktor Sektora za međunarodne banke podružnice, te dodao:

"Euro-mediteranska regija će imati sve veću centralnu ulogu u globalnim morskim rutama te su zemlje u kojima poslujemo putem naših komercijalnih banaka upravo one sa najvišim očekivanim ekonomskim rastom u tom području. Doprinijet ćemo ovom rastu kroz podršku internacionalizaciji talijanskih preduzeća, sa fokusom na prepoznatljive vještine naše Grupe, sinergiju između sektora i programe oporavka i otpornosti. Konkretno, usmjerit ćemo svoje finansiranje ka održivom razvoju opskrbnih lanaca agrobiznisa – strateškog sektora u zemljama u kojima nudimo usluge – u smislu proizvodnje, trgovine i transporta. Posebno priznanje dajemo svim našim zaposlenicima koji su pridonijeli ostvarenju ovih važnih rezultata i koji su prava dodana vrijednost našeg Sektora, i općenito cijele naše Grupe”.

U protekle tri godine, Sektor je iskazao prosječan rast ukupne aktive od 7% na godišnjem nivou; U 2022., njegov doprinos je bio 14% u odnosu na neto prihod Grupe.

Različite inicijative su doprinijele ovim rezultatima, a karakterišu ih ekspanzija aktivnosti Investicionog bankarstva i Globalnih tržišta, snažno pozicioniranje Grupe kao referentnog partnera u za talijanske SME i razvoj aktivnosti Proizvoda upravljanja privatnim bogatstvom.

U sklopu digitalnog bankarstva, ISBD redizajnira svoju digitalnu ponudu i jača višekanalni model distribucije kako bi ubrzala digitalizaciju svojih klijenata. Taj plan se odvija uz povećanje IT konvergencije prema jedinstvenoj platformi na nivou Grupe, koja se proteže i na glavne banke ISBD-a.

Podrška realnoj ekonomiji i domaćinstvima je išla ruku pod ruku sa društvenim i kulturnim inicijativama, kao i aktivnostima postizanja ciljeva neto nultih emisija CO2. Inicijative su uključivale vanredne intervencije za ublažavanje uticaja pandemije, pomoć stanovništvu pogođenog potresom u Hrvatskoj i Albaniji te udomljavanje ukrajinskih izbjeglica.

U svom Poslovnom planu za razdoblje 2022.-2025., ISBD ima za cilj dodatno proširiti svoje aktivnosti Investicionog bankarstva i Globalnih tržišta korištenjem posebnih sposobnosti IMI Sektora za korporativno i investiciono bankarstvo, pokrenuti Međunarodno korporativno savjetovanje za mala i srednja poduzeća u sinergiji sa Banca dei Territori sektorom, te razviti namjenski model usluge privatnim klijentima u saradnji sa Intesa Sanpaolo Privatnim bankarstvom i Eurizon.

Na konferenciji su istakli i da će se značajne inicijative odvijati i u smjeru podrške međunarodnim lancima opskrbe za talijanska mala i srednje preduzeća (SME), porast proizvoda upravljanja privatnim bogatstvom, te investiranje u digitalne forme. 

KAMATNA STOPA STABILNA

Na naše pitanje da li će banka podizati varijabilne kamatne stope na kredite u BiH, Rottigni je kazao da je Intesa Sanpaolo jedna od rijetkih banaka u BiH koja je svoje kredite s promjenjivom kamatnom stopom vezala za prosječnu depozitnu stopu Centralne banke, a ne za Euribor. "Ovakav način održava kamatne stope stabilnima", kazao je.

Podsjetili su da, sektor ISBD svoje poslove realizuje kroz 11 komercijalnih banaka koje posluju u 12 zemalja (Slovačka, Češka Republika, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Rumanija, Moldavija, Ukrajina i Egipat), kao i kroz Yi Tsai kompaniju za proizvode upravljanja privatnim bogatstvom (eng. wealth manmagement) u Kini gdje Grupa takođe posjeduje manjinski udio u Bank of Qingdao., te u Penghua Asset Management.

Banke iz ovog Sektora, koje igraju ključnu ulogu u svojim pojedinačnim tržištima, imaju mrežu od preko 900 poslovnica i pružaju usluge za oko 7 miliona klijenata. 

Sektor je vrlo inkluzivan i multikulturalan, gdje je zastupljenost ženske populacije 43% na rukovodnim pozicijama i 63% sveukupno. Preko 300 uposlenika u glavnom uredu dolazi iz 21 zemlje i govori se 19 jezika.

I.R.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital