POTVRĐENO ZA AKTA.BA

Ništa od uspostave referentne kamatne stope: BiH ostaje vezana uz EUR

04.05.2023. 11:32 / Izvor: Akta.ba
euribor

CBBiH neće uspostavljati referentnu kamatnu stopu u BiH, te i dalje ostajemo vezani za EUR uz fiksnu kamatnu stopu KM naspram EUR-a.

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH je ranije u razgovoru za medije izjavio da su entitetske agencije za bankarstvo s Centralnom bankom BiH započele pripreme za izlazak iz sistema EURIBOR-a, te primjenu referentne kamatne stope u BiH koja će odražavati stanje u našoj zemlji i neutralizirati utjecaj poremećaja i mjera na evropskom bankarskom tržištu.

S toga je poslovni portal Akta.ba kontaktirao Centralnu banku BiH, kako bi nam pojasnili šta ovo konkretno znači.

"Centralna banka Bosne i Hercegovine potvrđuje opredjeljenje za nastavak vođenja monetarne politiku u režimu "Vautnog odbora", koji podrazumijeva punu konvertibilnost domaće valute KM u EUR valutu po fiksnom kursu; 1 KM za 0,511292 EUR i obrnuto, 1 EUR za 1.955830 KM. Imajući u vidu da je odabranom, važećem monetarnom režimu osnovni cilj očuvanje vrijednosti domaće valute a ne stabilnosti cijena, te da je jedini instrument monetarne politike zahtjev za izdvajanjem obaveznih rezervi banaka na računima kod CBBiH, CBBiH nema zakonski mandat za pozajmljivanje novca domaćim bankama, pa tako ni za utvrđivanje referentnih kamatnih stopa. Prema tome, CBBiH neće uspostavljati referentnu kamatnu stopu u BiH, te i dalje ostajemo vezani za EUR uz fiksnu kamatnu stopu KM naspram EUR-a", istakli su iz Centralne banke BiH.

Dakle, na osnovu ovog odgovora možemo zaključiti da neće doći do primjerene referentne kamatne stope u BiH.

"Već neko vrijeme, u zajedničkom interesu banaka, ključnih finansijskih institucija i regulatora, vode se razgovori o potrebi utvrđivanja referentne kamatne stope na novčanom tržištu u BiH ili neke slične stope koja bi bankama orijentaciono pružala informaciju o aktuelnim troškovima finansiranja na lokalnom tržištu. Entitetske agencija za bankarstvo i CBBiH zajedno razmatraju raspoložive mogućnosti za pružanje relevantnih podataka i informacija na sistemskim nivoima, rukovodeći se najboljim međunarodnim praksama i specifičnostima poslovanja domaćih komercijalnih banaka", pojašnjeno je iz Centralne banke.

centralna banka

O ovom pitanju smo razgovarali i sa Sabinom Silajdžić, redovnom profesoricom na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, koja nam je dalje pojasnila o čemu je riječ.

"Važno je naglasiti, da se ne radi o "izlasku iz sistema EURIBOR" kako se navodi, već o nastojanju CBBIH i regulatornih agencija za bankarstvo da troškove finansiranja kapitala prilagode uslovima na domaćem tržištu. Pomenuto se odnosi na iznalaženje mogućih mehanizama za utvrđivanje i obračun kamatnih stopa u BiH koje će pratiti realne parametre na bh. tržišu novca. Cilj bi bio razviti mehanizam, kriterije i preporuke na osnovu kojih će visina kamatnih stopa odgovarati stvarnim troškovima izvora finansiranja banaka na domaćem tržištu. Na taj način prevenirao bi se neosnovan rast kamatnih stopa na domaćem tržištu. S tim u vezi, moguće je dati preporuke i smjernice za utvrđivanje varijabilnog dijela troška kamate u ovisnosti o samom izvoru finansiranja domaćih banaka ali i drugih kriterija", objasnila je profesorica Silajdžić.

 

sabina

Istakla je da s čisto teorijskog stajališta, troškovi izvora finansiranja banaka, te određivanje kamatnih stopa vezuju se za više komponenti; kretanja EURIBORA, troškove inflacije, profitnu maržu, kao i 'Sovereign Country Risk'.

"Troškovi finansiranja banaka su tako u direktnoj ovisnosti o samom izvoru finansiranja, primarno da li se radi o domaćim ili inozemnim izvorima. U tom smislu, moguće je i dati preporuke i osigurati nadzor od strane regulatornih agencija kako bi se spriječio neosnovan rast kamatnih stope kako na postojeće kredite ugovorom vezane za EURIBOR, jednako kao i na nove kredite čiji izvori finansiranja potiču iz domaćih izvora kao što su depoziti. Zaključno, riječ je o hvale vrijednim naporima domaćih institucija da u zakonski datim okvirima, pronađu mehanizme da visina kamatnih stopa na domaćem tržištu novca, bude određena stvarnim troškovima, a sve s ciljem zaštite potrošača i na koncu s ciljem spriječavanja neosnovanog rasta varijabilnog dijela kamante stope", rekla je u razgovoru za portal Akta.ba.

Profesorica je također istakla da shodno važećim uslovima režima 'valutnog odbora' u BiH, CBBH nema zakonskih mogućnosti pozajmljivanja novca komercijalnim bankama, pa samim tim ne postoji ni osnov za utvrđivanje referentne kamatne stope.​

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital