Za zemlje van Evropske unije

EIB Global ostvario rekordne investicije u 2022. godini, tokom prve godine svog poslovanja

19.05.2023. 09:11 / Izvor: Akta.ba
EIB

Razvojni ogranak Evropske investicione banke za zemlje van Evropske unije EIB Global je prošle godine, u prvoj godini svog postojanja, finansirao 10,8 milijardi eura.

Razvojni ogranak Evropske investicione banke za zemlje van Evropske unije EIB Global je prošle godine, u prvoj godini svog postojanja, finansirao 10,8 milijardi eura. To je za 50% više nego što je banka uložila u zemlje van EU tokom 2021. godine. Ovaj iznos obuhvata i 1,7 milijardi eura ranije potpisanih sredstava koja su preusmjerena za hitnu pomoć Ukrajini. Grupacija EIB je prošle godine nastavila da podržava razvoj zdravstvenog sistema, pristup pijaćoj vodi, pristupačnim i obnovljivim izvorima energije. Finansiranje namijenjeno Sjevernoj i Podsaharskoj Africi ukupno je dostiglo 4,1 milijardu eura. Za zemlje Zapadnog Balkana banka je potpisala zajmove u vrijednosti od 824 miliona eura, zajedno sa preko 11 miliona eura bespovratnih sredstava. Očekuje se da će ova sredstva za region podstaći investicije u vrijednosti od gotovo 3,5 milijardi eura.

"Uprkos izazovnoj geopolitičkoj situaciji i sukobima širom sveta, moramo odlučno nastaviti da podržavamo pravedni globalni prelazak na nultu neto emisiju,” rekao je Verner Hojer, predsjednik Evropske investicione banke. "Ako želimo da ostvarimo ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija, treba da jačamo održiva partnerstva i savezništva na svim nivoima. Već u prvoj godini svog postojanja EIB Global je dokazao da aktivno doprinosimo ravnopravnijem svetu pod okriljem Evropske unije, naročito kroz podršku projektima u okviru strategije "Globalni izlaz.”

Prema izvještajima o poslovanju EIB Global, očekuje se da će zahvaljujući zajmovima potpisanim prošle godine 11,7 miliona ljudi širom sveta dopiti pristup pijaćoj vodi, 836 milliona će biti vakcinisano protiv kovida-19 i drugih bolesti, a svake godine će biti 141 miliona više putovanja javnim prevozom. Prema procjenama ekonomista iz EIB, projekti koje je banka potpisala 2022. godine na Zapadnom Balkanu omogućiće priključivanje 150.000 domaćinstava na vodovod i kanalizaciju, 2,3 miliona putovanja godišnje novim ili unaprijeđenim željeznicama, kao i očuvanje 34.600 radnih mjesta u mikro i manjim preduzećima.

Izvještaj obuhvata i analizu ekonomskog odjeljenja EIB koja ukazuje da je rat u Ukrajini uticao na Zapadni Balkan kroz više cijene hrane i energije, što je podstaklo inflaciju i pogodilo raspoložive dohotke. Uslijed postpandemijskog oporavka, tražnja za kreditima je ostala snažna, iako uglavnom za finansiranje obrtnih sredstava. S druge strane, banke očekuju da će tražnja za kreditima za fiksne investicije opasti. Pored toga, ponuda kredita je pogoršana zbog oštrijih uslova finansiranja i očekuje se njeno dalje slabljenje.

"Nova organizaciona struktura u okviru EIB Global pomogla nam je da ojačamo svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu i podržimo naše lokalne partnere u ublažavanju posljedica višestrukih kriza. Zajedno sa Evropskom komisijom, pomažemo regionu da riješi izazove urbanog razvoja i svoje infrastrukturnih potrebe na finansijski održiv, socijalno inkluzivan i energetski efikasan način", izjavila je potpredsjednica EIB Liliana Pavlova zadužena za Zapadni Balkan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital