Novi tržišni trendovi

Ko su kupci nekretnina u BiH: Dijaspora kupuje stanove i kuće tokom cijele godine

12.06.2023. 13:29 / Izvor: Akta.ba
bbi dijaspora

Želja većine građana u dijaspori je kupovina stambenog prostora u domovini, ali su im za to potrebna sredstva.

Iako cijene stanova i dalje vrtoglavo rastu, prodaja nekretnina ne bilježi pad, a potražnja za stanovima u većim gradskim sredinama u cijeloj BiH je u konstantnom je porastu. Ko su kupci? Mladi bračni parovi koji formiraju porodicu,  generacije u srednjim godinama koje ušteđevinu investiraju u nekretnine kako bi obezbijedili dodatna primanja uz penziju kada za to dođe vrijeme, te Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u dijaspori.

"Naši ljudi koji žive i rade izvan BiH, veoma su aktivni i kupci i prodavci i to tokom cijele godine. Nekretnine se prodaju širom BiH u zavisnosti odakle potiču i/ili gdje su naslijedili ili ranije kupili nekretnine, i tu se uglavnom radi o stanovima u starogradnji i starijim porodičnim kućama. A što se tiče kupovine, osim u većim gradovim kao što su Sarajevo, Tuzla i Mostar u FBiH, bh. dijaspora kupuje i nekretnine u mjestima za odmor, gdje se posebno izdvajaju  Bjelašnica za zimski turizam i praktično cijela južna Hercegovina za ostatak godine", istakli su u agenciji Prostor u Sarajevu. 

Dodaju kako se najčešće kupuju nekretnine u starogradnji ako su na lokacijama u samom centru velikih gradova, te im je u tom trenutku prioritet lokacija, dok inače, bh. dijaspora preferira i uglavnom kupuje stanove i poslovne prostore u novogradnji. Kad je riječ o nekretninama za odmor kupuju parcele, vikendice i apartmane. 

"Još jedan zanimljivost vezana za kupoprodaju nekretnina u BiH naše dijaspore je činjenica da, za razliku od nekog ranijeg vremena, kada se ubjedljivo najviše transakcija sa ovom grupom klijenata vršila tokom ljetnih mjeseci, mi sada poslovne transakcije s njima obavljamo tokom cijele godine", govore u agenciji Prostor koja tokom cijele godine vrši kupovinu i prodaju stanova za klijente.

Želja većine građana u dijaspori je kupovina stambenog prostora u domovini, ali su im za to potrebna sredstva, a banke u zemljama u kojima su na privremenom radu ne daju stambene kredite za kupovinu nekretnine u drugoj državi.

Razumijevajući ove potrebe građana BiH koji  žive i rade u Austriji, Njemačkoj, Norveškoj, Švicarsko, SAD… BBI banka je prva banka na tržištu BiH koja je ponudila stambena finansiranja za ovu kategoriju klijenata. Bosna Bank International je kroz ovaj program omogućila građanima naše zemlje koji žive i rade van granica domovine kupovinu nekretnine u BiH, sa rokom otplate do 10 godina i uz dodatne usluge kao što su internet i mobilno bankarstvo i platni promet sa inostranstvom. Više informacija o ovoj jedinstvenoj ponudi, dostupno je putem e-maila: dijaspora@bbi.ba ili na web stranici banke bbi.ba

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital