INOVATIVNA KREDITNA LINIJA

EIB Global i Intesa Sanpaolo Banka BiH dobili nagradu za društveno odgovorno finansiranje

16.06.2023. 12:34 / Izvor: Akta.ba
intesa

EIB Globalu je skupa s Intesa Sanpaolo Bankom BiH sinoć dodijeljena prestižna Uxolo nagrada za inovativnu kreditnu liniju za mala i srednja preduzeća (SME).

EIB Globalu je skupa s Intesa Sanpaolo Bankom BiH sinoć dodijeljena prestižna Uxolo nagrada za inovativnu kreditnu liniju za mala i srednja preduzeća (SME) s dugoročnim uticajem na društvo. Svečana dodjela nagrade održana je tokom Uxolo i TXF Global konferencije za finansije za razvoj i uticaj 2023. u Lisabonu. Žiri je među prijavama iz cijelog svijeta koje su podnesene 2022. godine odabrao pobjednike na osnovu zasluga u oblasti inovacije, uticaja i pionirskih rješenja na tržištima u nastajanju.

Podsticajni kredit za društveno odgovorno finansiranje, koji je prva razvila EIB 2020. godine ima za cilj pružanje podrške zapošljavanju mladih, jednakosti među spolovima i društveno inkluzivnim praksama u malim i srednjim preduzećima te srednje kapitaliziranim preduzećima. Ovaj inovativni model finansiranja podrazumijeva kombinaciju finansiranja EIB-a i mehanizma nagrađivanja kompanija koje ispune određene ciljeve u poboljšavanju vodstva, zapošljavanja i prilika za razvoj karijere za žene, mlade i osjetljive društvene grupe.

Potpredsjednica EIB-a zadužena za Zapadni Balkan, Liliana Pavlova je rekla: "Želimo se zahvaliti žiriju i našim partnerima u Intesa Sanpaolo Banci što su prepoznali važnost ovog društveno korisnog finansijskog proizvoda. Nagrada je dodatni dokaz naše predanosti da osiguramo pravedan i održiv razvoj kojim se stvaraju jednake prilike za svakoga. Ovim inovativnim modelom finansiranja koji smo prvi put pokrenuli na Zapadnom Balkanu namjeravamo riješiti problem nejednakosti na tržištu rada i podržati kompanije koje teže ka društvenoj odgovornosti. Kao banka EU posvećeni smo da obezbijedimo finansiranje i projekte od kojih podjednako imaju koristi sve zajednice."

Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH je rekao: "U Intesa Sanpaolo Banci vjerujemo u moć finansija da pokreću pozitivne promjene i ponosni smo što sarađujemo EIB Globalom na postizanju tih ciljeva. Ovom kreditnom linijom imamo za cilj da osnažimo poduzetnike i damo doprinos razvoju inkluzivnijeg i ravnopravnijeg poslovnog okruženja. Ova nagrada nas nadahnjuje da nastavimo ulagati napore u pružanje podrške razvoju i napretku Bosne i Hercegovine promoviranjem društvene odgovornosti i unapređivanjem opće dobrobiti našeg društva.“

Uxolova nagrada predstavlja priznanje za ključan rad svih interesnih strana u finansijama za razvoj svih veličina širom svijeta. Njom se prepoznaje važnost malih transakcija koje mogu imati veći uticaj kada pronalaze put ka novim tržištima ili kada revolucioniziraju način finansiranja tradicionalnih razvojnih projekata. Njom se nagrađuju oni koji pokazuju inovaciju – u smislu finansijskog inženjeringa, ublažavanja rizika, diverzifikacije tradicionalnih izvora finansiranja razvoja te praktičnih rješenja za stvarne probleme razvoja.

Sam McManus, direktor Uxolo Development Finance je izjavio: "Izuzetno nam je drago što smo odabrali kreditnu liniju EIB Globala/Intesa Sanpaolo Banke za Uxolov Ugovor godine za 2022. s dimenzijom društveno odgovornog finansiranja. Provođenjem inovativnih elemenata na tradicionalnoj kreditnoj liniji, ovaj ugovor je uspio značajno pojačati uticaj i direktno doprinijeti društvenoj inkluziji svih rodova i omladine, kao i podržati jačanje ekonomske otpornosti i održivog rasta u Bosni i Hercegovini. Isprepleteni uticaj s dobro poznatim finansijskim mehanizmima na ovaj način predstavlja siguran tok mjera za ubrzavanje našeg puta ka postizanju ciljeva Ujedinjenih nacija za održivi razvoj (Sustainable development goals, SDGs) a ovaj ugovor je uspio postići ciljeve SDG 5, 10 i 8.“

Uxolovi Ugovori godine za 2022. obuhvataju finansijske proizvode poput obveznica za zaštitu znamenitosti preko složenih spojenih finansijskih aplikacija, do inventivnih i uticajnih grantova i garancija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital