dvostruko više od prethodne

Centralna banka Turske podigla ključnu kamatnu stopu na 15 posto

23.06.2023. 09:44 / Izvor: Agencije
turska

Turska centralna banka podigla je ključnu kamatnu stopu na 15 posto, što je gotovo dvostruko više od prethodne, u znaku promjene kursa ka konvencionalnijoj ekonomskoj politici da bi se uhvatila u koštac s ogromnom inflacijom.

Turska centralna banka podigla je ključnu kamatnu stopu na 15 posto, što je gotovo dvostruko više od prethodne, u znaku promjene kursa ka konvencionalnijoj ekonomskoj politici da bi se uhvatila u koštac s ogromnom inflacijom.

Banka je podigla kamatnu stopu sa 8,5 na 15 posto, u prvom podizanju kamatne stope od marta 2021. godine, prenosi Beta. Takva mjera uslijedila je nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, poslije preuzimanja novog mandata, imenovao dvoje međunarodno priznatih zvaničnika da vode Banku i Ministarstvo finansija.

Podizanje ove kamatne stope ukazuje na to da se zemlja odvaja od Erdoganovog nekonvencionalnog uvjerenja da se snižavanjem kamatnih stopa bori protiv inflacije, navodi agencija AP.

Tradicionalna ekonomska teorija govori upravo suprotno i centralne banke širom svijeta su brzo dizale kamatne stope da se bore protiv porasta potrošačkih cijena, uključujući nekoliko takvih odluka donesenih u Evropi, od Velike Britanije do Švicarske.

"Neprijatelj" visokih troškova zajmova

Erdogan koji je samoproglašeni „neprijatelj“ visokih troškova zajmova rekao je da će prihvatiti politiku novog ministra finansija, ali je isto tako naglasio da se njegovi stavovi nisu promijenili. To je pokrenulo pitanja o tome može li Turska centralna banka može djelovati nezavisno.

Pod Erdoganovim pritiskom Centralna banka je ranije ove godine snizila ključnu kamatnu stopu sa 19 na 8,5 posto, uprkos ogromnoj inflaciji koja je prošle godine dostigla 85 posto. Inflacija je pala na 39,5 posto prošlog mjeseca, prema zvaničnim podacima, ali je nezavisna istraživačka grupa ENAG navela da je prava stopa inflacije zapravo 109 posto.

Ekonomisti su ocijenili da su Erdoganova nekonvencionalna uvjerenja pogoršala ekonomske teškoće koje su dovele do krize domaće valute i troškova života te otežale život mnogim domaćinstvima. Erdogan je rekao da njegov ekonomski model daje prioritet rastu, izvozu i zapošljavanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital