U SURADNJI SA KOMPANIJOM GOOGLE

Inovacija na tržištu BiH: Google Pay omogućen za korisnike Mastercard kartica

04.07.2023. 12:03 / Izvor: Akta.ba
Google Pay

Mastercard, vodeća tehnološka kompanija u globalnoj industriji plaćanja, u saradnji sa kompanijom Google radila je na lansiranju Google Pay usluge u Bosni i Hercegovini jačajući time digitalno i bezgotovinsko plaćanje na tržištu.

Mastercard, vodeća tehnološka kompanija u globalnoj industriji plaćanja, u saradnji sa kompanijom Google radila je na lansiranju Google Pay usluge u Bosni i Hercegovini jačajući time digitalno i bezgotovinsko plaćanje na tržištu. Korisnici Mastercard kartica određenih banaka koja su implementirale uslugu Google Pay moći će da prislone i plate svojim Android telefonima ili podržanim prenosivim uređajima u svakoj trgovini u kojoj je omogućeno beskontaktno plaćanje. Za početak, uslugu u Bosni i Hercegovini omogućavaju dvije banke, NLB Banka Sarajevo i NLB Banka Banja Luka.

Besprijekornim načinom za obavljanje transakcija Mastercard karticama kroz aplikaciju Google Pay, klijentima je omogućeno da ne moraju davati platne kartice na mjestima prodaje, dodirivati fizičke tipke ili plaćati gotovinom, a sigurnost i privatnost su ugrađeni u svaki aspekt kako bi se osigurala zaštita podataka.

Lansiranje Google Pay usluge omogućava ljudima da odaberu najpraktičniji i najsigurniji beskontaktni način plaćanja koji odgovara njihovim potrebama u svakom trenutku, istovremeno podstičući napore da se ubrza usvajanje digitalnih plaćanja visoke sigurnosti koje je u skladu s ubrzanim tempom tržišta Bosne i Hercegovine na putu ka digitalnoj transformaciji.

Jelena Ristić, Direktorica za tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore u kompaniji Mastercard, istakla je:

"Drago nam je što smo udružili snage sa kompanijom Google kako bismo građanima BiH omogućili lakoću, brzinu i bezbrižnost pri beskontaktnom plaćanju. Također, ponosni smo što vrhunske sigurnosne tehnologije kontinuirano pozicioniraju Mastercard kao partnera kojeg jednako biraju banke, korisnici i kompanije. Pružanje izbora i inovacija u načinima plaćanja najbolji je dokaz naših napora da utičemo na poboljšanje svakodnevnog života ljudi."

MASTERCARD

"U više od 60 zemalja i teritorija, Google Pay pruža korisnicima brz, lak i siguran način plaćanja putem Android telefona ili Wear OS uređaja", rekla je Jenny Cheng, potpredsjednica i generalna direktorica Google Wallet-a. "Korisnici mogu jednostavno dodati svoje debitne i kreditne kartice u aplikaciju Google Pay i biti sigurni da su njihovi finansijski podaci sigurni i bezbjedni kad god i gdje god obavljaju transakcije."

Prema Mastercard Indeksu novih plaćanja za 2022., 48% potrošača u Evropi i 61% u svijetu povećalo je korištenje barem jednog digitalnog načina plaćanja u prošloj godini, uključujući digitalne kartice, SMS plaćanja, aplikacije za digitalni prenos novca i usluge instant plaćanja.

Standardna sigurnost podataka

Uz praktičnost, povezivanje Mastercard kartice sa Google Pay uslugom donosi i dodatni nivo sigurnosti putem Mastercard tehnologije „tokenizacije“. Mastercard platforma štiti podatke korisnika kartica zamjenom brojeva računa jedinstvenim alternativnim brojem kartice ili „tokenom“. Tokenizacija smanjuje prevare vezane za digitalna plaćanja tako što čini transakcije sigurnijim kroz uključivanje dinamičke komponente u svako plaćanje. Kada potrošač koristi svoj mobilni uređaj tokom transakcije, trgovac vidi token, a ne stvarni broj kartice. Za potrošače i trgovce na malo, svaka kupovina obavljena Mastercard karticom koristeći Google Pay nudi sve prednosti i sigurnost transakcija koje imate sa fizičkom Mastercard karticom.

Kada dodaju karticu u Google Pay, korisnici mogu koristiti svoj telefon kako bi prislanjali i plaćali gdje god su prihvaćene beskontaktne transakcije. Ljudi mogu prislanjati i plaćati uređajem koji im je već u rukama bez potrebe da traže novčanik ili ukucavaju PIN na terminalu za plaćanje, a nije potrebna ni internetska veza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital