Ministarstvo finansija Republike Srpske

Na aukciji prodato 20,7 miliona KM trezorskih zapisa

15.08.2023. 09:59 / Izvor: Akta.ba
BLSE

Ministarstvo finansija Republike Srpske jučer je posredstvom Banjalučke berze na aukciji uspješno prodalo 20,7 miliona KM vrijedne šestomjesečne trezorske zapise Republike Srpske.

Ministarstvo finansija Republike Srpske jučer je posredstvom Banjalučke berze na aukciji uspješno prodalo 20,7 miliona KM vrijedne šestomjesečne trezorske zapise Republike Srpske, uz kamatnu stopu 2,95 odsto.

Vrijednost posljednjeg objavljenog šestomjesečnog Euribora iznosila 3,928 odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U saopštenju se ističe da je emisija trezorskih zapisa planirana republičkim budžetom i vrši se u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske i odlukom o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za ovu godinu.

U skladu sa zaduživanjem vrši se i otplata dospjelih dugovanja, koja se vrši redovno po dospijeću.

Iz Ministarstva finansija navode da je javni dug Republike Srpske na dan 30. jun 33,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je gornja granica javnog duga 55 odsto BDP-a.

Ukupan dug na isti dan, koji čine i spoljni i unutrašnji dug /uključujući dug Republike Srpske, dug opština i gradova, javnih preduzeća i IRB-a, te fondova socijalne sigurnosti/ je 39,6 odsto BDP-a, a njegova gornja granica je 60 odsto BDP-a.

Navedeni podaci pokazuju da Republika Srpska nije prezadužena i da će sve dospjele obaveze, kako prema kreditorima, tako i prema svim budžetskim korisnicima izvršiti na vrijeme i u skladu sa planiranim budžetom, naglašava se u saopštenju Ministarstva finansija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital