POSLOVANJE U 2023.

Sparkasse Banka zadržala poziciju jednog od kreditno najaktivnijih partnera bh. privrede

06.09.2023. 14:05 / Izvor: Akta.ba
sparkasse banka

Sparkasse Banka je objavila da je, prema rezultatima poslovanja u 2023., zadržala poziciju jednog od kreditno najaktivnijih finansijskih partnera bh. privrede.

Sparkasse Banka danas je objavila da je, prema rezultatima poslovanja u 2023., zadržala poziciju jednog od kreditno najaktivnijih finansijskih partnera bh. privrede. 

Iz te banke navode da se, polazeći od rasta kredita pravnim licima od osam posto u prvih šest mjeseci 2023., u ovoj godini može očekivati dvocifreni rast kreditiranja privrede, nastavljajući trend iz prethodne godine od iznad 15 posto. 

Član Uprave Sparkasse Banke odgovoran za poslovanje sa pravnim licima Igor Bilandžija naveo je da je centralni dio njihovog poslovnog modela podrška razvoju bh. privrede, a taj cilj slijede kroz svoj osnovni bankarski posao odnosno vrlo aktivno finansiranje i praćenje kompanija u privatnom i javnom sektoru, ali i niz specifičnih programa i projekata usmjerenih na jačanje malog poduzetništva i određenih industrija.

Dodao je da je protekle godine ta banka ostvarila stope rasta kredita privredi četvorostruko iznad tržišnog prosjeka.

Sparkasse Banka je u prvoj polovni 2023. plasirala skoro 300 miliona KM kreditnog novca te povećala ukupno kreditiranje za šest posto. Nastavljen je snažan fokus na finansiranje pravnih lica koje je povećano za osam posto, tako da se u 2023. može očekivati nastavak trenda dvocifrenog rasta od oko 15 posto iz prethodne godine.

"Poziciju jednog od najaktivnijih kreditora kompanija na tržištu Sparkasse Banka zahvaljuje tome što je privrednici prepoznaju kao prije svega kao snažnog i stabilnog partnera orijentisanog na dugoročno održiv razvoj poslovanja i njegu odnosa, ali i kao savjetnika koji razumije njihove poslovne cikluse, oslanjajući se na brzinu, kvalitet i snažno regionalno prisustvo", rekao je Bilandžija.  

Kazao je da, osim dinamične kreditne aktivnosti generalno, ostaju posvećeni osnaživanju onih sektora i industrija koji, ako dobiju adekvatnu podršku na svim nivoima, mogu doprinijeti održivosti i samostalnosti BiH.

"Naš fokus je na turizmu, poljoprivredi, mladim domaćim biznisima i razvoju poduzetničkog duha što Sparkasse Banku čini nezaobilaznim partnerom u gospodarskom razvoju zemlje", kaže Igor Bilandžija te ističe da je u ovoj godini pokrenuto nekoliko novih programa finansiranja, podrške i edukacija klijenata iz SME sektora.

Također, u partnerstvu sa UNDP-om lansiran je program finansiranja poljoprivrede sa bespovratnim poticajem od minimalno 25 posto iznosa kredita, s ciljem jačanja poljoprivrednog sektora i lokalnih proizvođača hrane. U ponudi banke je poseban kredit za turistička preduzeća, a u saradnji sa USAID-om je pokrenut program promocije turističkih lokacija u BiH i umrežavanja austrijskih i lokalnih turističkih ponuđača.

Nadalje, banka podržava domaće startup biznise kroz program mentoringa i finansiranja "Korak po korak" u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik.

Za bržu i jednostavniju uslugu građanima i firmama, banka kontinuirano modernizuje i digitalizuje bankarske usluge, proširujući svoju poslovnu mrežu i nudeći savremene digitalne servise, uključujući ličnu savjetodavnu uslugu i 24-satne zone sa uređajima.

Slijedeći ideju građanja partnerstava i jačanja regionalne saradnje, banka aktivno radi na umrežavanju klijenata kompanija sa potencijalnim partnerima u drugim zemljama regiona i Centralne Evrope u kojima posluju članice Erste i Sparkasse grupacije. Strateško partnerstvo je uspostavljeno sa članicama VIG Grupacije Wiener i Vienna Osiguranjem koje omogućava razvoj jedinstvenih proizvoda sa brojnim pogodnostima.

Na temelju najviših bankarskih standarda austrijske matične grupacije Erste i Sparkasse i uz snažno utemeljeno povjerenje u Sparkasse brend, ta banka se ističe kao jedna od vodećih ne samo po stopama rasta, već i po stabilnosti, što potvrđuju polugodišnje stope rasta depozita od šest posto.

"Sparkasse Banka ostaje posvećena održivom razvoju privrede BiH, a izvor te podrške su stabilnost i kvalitet naših zaposlenika", zaključio je Bilandžija, saopćeno je iz Sparkasse Banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital