Za male privrednike

Ministarstvo privrede: Zaključenje ugovora s bankama za plasman poticajnih kredita

15.09.2023. 11:27 / Izvor: Akta.ba
Zlatko Mijatović

Ministarstvu privrede dobilo saglasnost za zaključenje ugovora s bankama za plasman poticajnih kreditnih linija.

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj jučer dala saglasnost Ministarstvu privrede KS za zaključenje ugovora sa odabranim bankama za plasman poticajnih kreditnih linija.

"Ministarstvo privrede KS će u narednom periodu zaključiti ugovore sa odabranim partnerima za plasman poticajnih kreditnih linija, a to su Bosna Bank International i UniCredit Bank. Za provođenje ovog programa, odnosno za subvenciju troškova po osnovu kamatne stope u visini do 3% iz Budžeta KS planiran je ukupan iznos od 2.500.000 KM", kazao je ministar Zlatko Mijatović, obrazlažući ovu tačku dnevnog reda.

Nakon potpisivanja ugovora s bankama, privredni subjekti će se moći prijaviti na javni poziv koji će objaviti banke, a maksimalni pojedinačni iznos kredita za koji može aplicirati jedan subjekt male privrede iznosi 2.000.000 KM na period do sedam godina.  

Na ovaj način privrednim subjektima se smanjuju ukupni troškovi zaduživanja, omogućava im se da pristupe kapitalu po povoljnijim uslovima, što dugoročno može motivisati male i srednje privrednike da hrabrije investiraju u svoje poslovanje i da lakše investiraju u istraživanje i razvoj novih proizvoda ili usluga koje bih trebale dovesti do inovacija i unapređenja konkurentnosti.

Vrlo je važno naglasiti da su obje odabrane banke aplicirale s kamatnom stopom nižom od 3%, što znači da će Ministarstvo privrede i ove godine u potpunosti subvencionirati troškove kamate.

"Mala privreda je stub koji nosi ekonomsku aktivnost na području Kantona Sarajevo, investiranjem u ovu oblast direktno investiramo i u rast i razvoj našeg kantona", istakao je ministar Mijatović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital