BBI banka i Ministarstvo privrede KS

Nastavak finansijske podrške za razvoj i napredak domaćih kompanija

17.10.2023. 09:11 / Izvor: Akta.ba
bbi

BBI banka i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, potpisali su novi zajednički ugovor o liniji poticajnih finansiranja.

BBI banka i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, potpisali su novi zajednički ugovor o liniji poticajnih finansiranja namijenjenih malim preduzećima. Ova značajna podrška, dio je Programa razvoja male privrede i kreirana je sa ciljem olakšanog pristupa finansijskim resursima neophodnim za razvoj poslovanja ovih preduzeća.

Uspješna dugogodišnja zajednička saradnja u potpunosti ispunila očekivanja klijenata

Već četvrtu godinu za redom, BBI banka i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo,  dugoročno rade na podršci privrednika iz Kantona Sarajevo, malih i srednjih preduzeća za hrabrije investicije u poslovanju i investiranje i razvoj novih proizvoda ili usluga. Prethodno potpisana linija finansiranja, već je realizovana u cjelosti u iznosu od 49,5 miliona KM,  koje je Banka obezbijedila i ispunila očekivanja ovog Programa, autentično doprinoseći bh. ekonomiji i poslovnoj zajednici u kojoj posluje. O tome najbolje svjedoče zadovoljni postojeći klijenti BBI banke, korisnici Programa. 

Nova linija 2023/2024 - finansiranja uz subvenciju troškova profitne stope

Finansiranja po stopi od 0 posto

Ukupna vrijednost nove ugovorene linije finansiranja koju je BBI banka obezbijedila za period 2023/2024. godine, iznosi 23,5 miliona KM, dok subvencija profitne stope Ministarstva privrede KS iznosi od 1,5 miliona KM. Time će budući korisnici ove vrste finansiranja imati dostupna finansiranja po stopi od nula posto. Prilikom dostavljanja predmetnih zahtjeva, korisnici neće imati troškove obrade a na raspolaganju imaju i mogućnost ugovaranja odgođenog otplatnog perioda od 9 mjeseci. Maksimalni pojedinačni iznosi finansiranja na koje će poslovni korisnici moći aplicirati iznose 2 miliona KM, na otplatni period do 7 godina. 

Mala privreda kao stub ekonomskih aktivnosti 

Na ovaj način privrednim subjektima se smanjuju ukupni troškovi zaduživanja, omogućava im se da pristupe kapitalu po povoljnijim uslovima, što ih dugoročno može dovesti do inovacija i unapređenja konkurentnosti, stvaranju novih radnih mjesta i podsticanju inovacija. 

Zainteresovani preduzetnici će moći dobiti više informacija i aplicirati za finansiranje objavom Javnog poziva, koji će uskoro će biti objavljen u medijima, na web stranici BBI banke i Ministarstva privrede. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital