Nije na listi

Odbor za finansijsku stabilnost isključio Unicredit s globalnog popisa važnih banaka

28.11.2023. 11:04 / Izvor: bljesak.info
UniCredit

Odbor za finansijsku stabilnost isključio Unicredit s globalnog popisa važnih banaka.

Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) isključio je talijansku banku UniCredit s globalnog popisa sistemski važnih banaka, pokazalo je izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Odbor za finansijsku stabilnost pri skupini G20 počeo je objavljivati popis 2011., nakon globalne financijske krize, tražeći od vodećih svjetskih zajmodavaca da "podebljaju" zaštitni sloj kapitala za pokrivanje potencijalnih gubitaka i postroživši kontrolu njihovog poslovanja.

U ponedjeljak je odbor objavio redovni godišnji popis sistemski važnih banaka, istaknuvši da obuhvaća 29 zajmodavaca, za jedan manje nego prošlogodišnji.

Status podrazumijeva da bi propast banke predstavljala rizik za globalni financijski sustav, prenosi Geopolitika.news.

Najnoviji popis više ne obuhvaća talijanski UniCredit ni švicarski Credit Suisse kojeg je preuzeo veći domaći konkurent UBS.

Iz UniCredita nisu komentirali odluku FSB-a.

Novost je pak na ovogodišnjem popisu kineski Bank of Communications, koji se pridružio Agricultural Bank of China, Bank of China, China Construction Bank i Industrial and Commercial Bank of China.

U skupini s jedan posto dodatnog sloja zaštitnog kapitala trenutno se nalazi 15 banaka, uključujući francusku Societe Generale, nizozemski ING i američki Morgan Stanley.

Skupina s 1,5 posto zaštitnog kapitala obuhvaća devet banaka, uključujući francuski BNP Paribas, švicarski UBS, britanski Barclays i njemačku Deutsche Bank.

U skupini s dva posto dodatnog sloja zaštitnog kapitala svrstani su Bank of America, Citigroup i HSBC, a u četvrtoj s 2,5 posto samo JP Morgan Chase.

Nijedna banka nema udio dodatnog kapitala od 3,5 posto, pokazuje FSB-ovo priopćenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital