Hrvatska prestaje sa zamjenom

Preostale kune uskoro će mijenjati samo Hrvatska narodna banka

18.12.2023. 10:31 / Izvor: Agencije
kune

Do sredine decembra od 500 miliona komada novčanica koje su bile u opticaju i rezervama, vraćeno je njih 88 posto.

Od 1. januara 2024. godine poslovne banke, Financijska agencija i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene kuna, pa će se tako preostale novčanice i kovanice moći zamijeniti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

"Prilikom zamjene kune u euro u HNB-u neće biti ograničenja u količini koja se mijenja, niti naknade za zamjenu. HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. decembra 2025. godine“, kažu u HNB-u.

Građani će moći preostale kune zamijeniti dolaskom na šalter HNB-a na zagrebačkoj adresi te banke, a iznosi manji od 15.000 kuna moći će se, na odgovornost samih građana, dostaviti na zamjenu i putem poštanskih usluga.

Do 14. decembra ove godine od 500 miliona komada novčanica koje su bile polovicom 2022. u opticaju i rezervama HNB-a, vraćeno je oko 438,6 miliona odnosno 88 posto, ali od tri milijarde kovanica u opticaju vraćeno je tek 760,5 miliona odnosno 25 posto, prenosi Hina.

Prema podacima HNB-a, u opticaju je još 4,66 milijarde kuna (609 miliona eura), što znači da je to preostala količina gotovog novca koju građani mogu zamijeniti.

„Unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje, dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute“, napomenuli su iz HNB-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital