Uspješna saradnja

Ambasadorica Austrije posjetila Centralnu banku BiH

30.01.2024. 08:25 / Izvor: Federalna.ba
ulrike

Ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartmann posjetila je jučer Centralnu banku Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartmann posjetila je jučer Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) gdje je s guvernerkom Jasminom Selimović razgovarala o ekonomskim kretanjima u  Bosni i Hercegovini. 

Ovom prilikom je istaknuto da je Austrija kontinuiranim investicijskim projektima u posljednjih nekoliko godina postala jedan od vodećih stranih investitora u Bosni i Hercegovini.

Prema dostupnim podacima, od ukupnih investicija u BiH na kraju 2022. godine, najveći iznos stanja direktnih investicija se odnosi na Austriju, oko 2,69 milijardi KM, čime ova zemlja potvrđuje ulogu jednog od ključnih ekonomskih partnera Bosne i Hercegovine, a prema podacima o tokovima stranih investicija, Austrija je tokom tri kvartala 2023. godine investirala 79,8 miliona KM.

Centralna banka Bosne i Hercegovina niz godina ima uspješnu i plodonosnu saradnju s Austrijskom narodnom bankom koja je bila jedna od centralnih banaka Eurosistema angažovanih u projekatima koje je u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine realizovala Evropska centralna banka.

Ambasadorica Hartman je podržala rad Centralne banke Bosne i Hercegovine i guvernerki Selimović poželjela uspjeh u budućem radu.

Sastanku je prisustvovala i savjetnica za trgovinska pitanja u Ambasadi Austrije Martha Sude, saopćeno je iz CBBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital