EURO JEDINA VALUTA

Uredba stupila na snagu: Nema više dinara na Kosovu

01.02.2024. 13:16 / Izvor: Agencije
KOSOVO

Bislimi je rekao da će biti osigurana “tranzicija” iz dinara u euro, te da primjena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi potvrdio je da od danas počinje primjena odluke Centralne banke Kosova, koja predviđa da se gotovinska plaćanja i platni promet odvija isključivo u eurima.

Bislimi je rekao da će biti osigurana “tranzicija” iz dinara u euro, te da primjena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije.

“Uredba Centralne banke Republike Kosovo, koja će 1. februara stupiti na snagu, niti zabranjuje, niti dozvoljava, niti se bavi dinarom”, rekao je Bislimi, ističući da će euro biti jedina valuta na Kosovu.

“Krajnji cilj uredbe je zaštita potrošača i platnog sistema na Kosovu. Predmet regulacije nije bila i nije zabrana opticaja bilo koje određene valute u zemlji, jer je ta tema regulisana Ustavom”, rekao je Bislimi na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Dodao je da su kosovske institucije tražile od rukovodstva Centralne banke Kosova da uspostavi liniju komunikacije sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašli odgovarajući mehanizmi za sredstva koja dolaze iz Srbije, prenosi Koha.

On je rekao i da primjena uredbe ne znači zabranu transfera iz Srbije, niti eventualne novčane kazne za držanje valute druge zemlje.

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da se vode razgovori za pronalazak praktičnog rješenja o primjeni nove uredbe Centralne banke Kosova.

Centralna banka Kosova: Odluka nije politička

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismaili odbacio je mogućnost ukidanja uredbe o zabrani prometa dinara na Kosovu.

“Stav Centralne banke nije politički. Mi postavljamo pravila i ona se moraju provoditi”, rekao je Ismaili novinarima, prenosi FoNet, pozivajući se na RTK.

“Do kraja januara transportna vozila su mogla da uđu na Kosovo i donesu gotovinu, da je pošalju gdje su htjeli. Nažalost, čak i licencirana banka Komercijalna banka, koja je sada u procesu zatvaranja, korištena je za transport”, rekao je on.

Ismaili tvrdi da, na osnovu podataka koje je ta banka prijavila u Centralnu banku Kosova, oni ne odgovaraju obimu transakcije koju je prijavio.

“To znači da Centralna banka Kosova nije bila u stanju da efektivno sagleda rad banke koja je tada radila”, pojasnio je.

Kosovo je 2002. godine usvojilo euro kao svoju valutu, ali se dinar i dalje koristio u mjestima s većinski srpskim stanovništvom.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pozvale su na odgađanje primjene uredbe – jer bi mogla negativno da utiče na građane koji primaju isplate iz Srbije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital