PREDSTAVLJENI REZULTATI POSLOVANJA

ASA Banka ostvarila rast iznad prosjeka tržišta u 2023. godini

04.03.2024. 13:23 / Izvor: Akta.ba
ASA BANKA

U 2023. godini, ASA Banka je ostvarila impresivan niz rezultata koji su je učvrstili kao vodeću domaću banku i treću najveću u Bosni i Hercegovini.

U 2023. godini, ASA Banka je ostvarila impresivan niz rezultata koji su je učvrstili kao vodeću domaću banku i treću najveću u Bosni i Hercegovini. Fokus na stabilnosti, kreiranju efikasnih i jednostavnih rješenja za klijente, kao i unapređenju bankarskih proizvoda, pokazao se kao ključan faktor u postizanju ovih izvanrednih rezultata.

ASA Banka još jednom je napravila značajan iskorak na bh. bankarskom tržištu ostvarivši rast iznad prosjeka u svim segmentima proizvoda i usluga. 

Zaključno s 31.12.2023. godine, ostvarena je neto dobit nakon poreza u iznosu od 46 miliona KM. Aktiva banke na dan 31.12.2023. godine iznosi 3,026 milijardi KM, što predstavlja rast od 7,5% u odnosu na kraj 2022. godine. Kreditni portfolio iznosi 1,855 milijardi KM uz rast od 8,6%, dok je depozitni portfolio zabilježio rast od 7,3%, dosegnuvši 2,615 milijardi KM stanjem na kraju 2023. godine.

"Kapital banke iznosi 366 miliona KM, te ističemo da smo Banka s najvećim dioničkim kapitalom u državi. Ukoliko analiziramo vrlo intenzivan period iza nas, mi smo tokom sedam godina od jedne male banke sa 150 miliona KM aktive, danas došli do 3 milijarde KM aktive, što su impozantni rezultati na koje smo izuzetno ponosni. Ovaj uspjeh prije svega dugujemo predanosti i zalaganju naših vrijednih uposlenika, koji su kroz jasnu strategiju i kvalitetnu upravljačku strukturu ostvarili sve zacrtane ciljeve", istakao je Samir Mustafić, Predsjednik Uprave ASA Banke tokom izlaganja, te dodao kako Banka bilježi i rast zadovoljnih klijenata što je motiv da nastave i dalje unapređivati proizvode i kvalitet usluga.

Na press konferenciji su bili prisutni i članovi Uprave ASA Banke, Aldijana Rakić,  Edina Vuk, Davor Tomić i Hasan Hasić koji su tom prilikom govorili o značaju digitalizacije u uslugama koje nudi ASA Banka, usklađenosti sa najvišim tehnološkim i standardima sigurnosti, te inovativnom pristupu razvoju proizvoda i usluga. Sve navedeno je, uz visok nivo fleksibilnosti i brzine odlučivanja te efikasan pristup upravljanja rizicima ključni u ostvarivanju finansijskih potreba klijenata. 

Tokom protekle godine ASA Banka realizovala je niz inovacija i unapređenje u segmentu mobilnog bankarstva te digitalnih usluga koje donose jednostavno korisničko iskustvo za svakodnevne potrebe klijenata.

"Pristupili smo postepenoj modernizaciji mreže bankomata sa zamjenom okvirno ¼  mreže savremenom uređajima koji su u pogledu sigurnosti i jednostavnosti korištenja na najvišem globalnom nivou.  U ovom segmentu, planiran je i jedan inovativan koncept koje ćemo testirati u ovoj godini sa mobilnim uređajima kako bi podržali razvoj turizma u našoj državi čineći našu uslugu bankomata dostupnim i u mjestima gdje turisti do sada nisu imali tu mogućnosti", istakli su.

asa

Istovremeno, pažljivo prateći i primjenjujući kako domaću tako i regulative Evropske Centralne banke, ASA Banka kontinuirano prilagođava strategiju poslovanja kako bi zadržali otpornost  na eventualne ekonomske izazove te nastavili rast i razvoj. I u ovoj godini nastavljaju s podrškom razvoju privrede sa posebnim fokusom na segment investicija, energetske efikasnosti kao i projekte mikro, malih i srednjih preduzeća.

"Ovo dostignuće potvrđuje našu snagu kao sistemske banke, sposobne da ostvaruje značajan uticaj na ekonomiju zemlje. U skladu sa našom poslovnom orijentacijom, koja je usmjerena ka potrebama stanovništva i privrede BiH, ASA Banka svojim klijentima pruža brojne pogodnosti koje ne mogu ponuditi druge banke na tržištu. Naš fokus je na pružanju kvalitetnih bankarskih usluga koje podržavaju rast i razvoj naših klijenata, bez obzira da li su to pojedinci, mala i srednja preduzeća ili velike korporacije", istakao je  Mustafić.

Kako je naglašeno, uz sve navedeno snagu ASA Banke čini i ekosistem Grupacije, koji pored banke i osiguranja iz segmenta finansijskog sektora, uključuje usluge zdravstva i digitalnog poslovanja,  čime je postignuta diverzifikacija koja se ogleda u pristupu, domaćoj snazi i razumijevanju potreba tržišta.

Sa preko 60 poslovnica širom FBiH i Brčko distrikta, u ovoj godini je planirano i širenje na prostor RS-a, čime ASA Banka nastavlja djelovati u cilju rasta bh. ekonomije, prosperiteta pojedinaca i cjelokupnog društva.

Svjesni odgovornosti koju nose kao najveća i najuticajnija domaća banka,  ASA Banka je usmjerena  na brojne projekte koji unapređuju kvalitet života, životnu sredinu i stvaraju bolje uslove za mlade i lokalne zajednice širom BiH. Istovremeno ulažu u razvoj zaposlenih provodeći programe dodatnih edukacija u skladu sa najnovijim trendovima.

"S jasnim opredjeljenjem za dalje investicije u nove tehnologije uz  širenje  ponuda proizvoda i usluga te unapređujući poslovne procese, ASA Banka je istrajna da ostane lider u pružanju bankarskih usluga na tržištu Bosne i Hercegovine i nastavi biti snažan oslonac i podrška domaćoj privredi i građanima BiH", poručeno je iz ASA Banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital