Ekonomski memorandum za zemlju

Prezentacija izvještaja Svjetske banke u Tuzli

12.03.2024. 14:10 / Izvor: Akta.ba
prezentacija

Prezentacija u Tuzli jedna je od ukupno četiri planirane u Bosne i Hercegovine .

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić sa ministrom finansija Suadom Mustajbašićem, ministricom prostornog uređenja i zaštite okolice Anelom Ajšić, ministrom privrede Edinom Durakovićem i ministrom trgovine, turizma i saobraćaja Denisom Bećirovićem prisustvovao je današnjoj prezentaciji izvještaja Svjetske banke pod nazivom Ekonomski memorandum za zemlju (CEM).

Prezentacija u Tuzli jedna je od ukupno četiri planirane u Bosne i Hercegovine (Banja Luka, Mostar, Sarajevo) na kojoj je predstavljen Ekonomski memorandum za zemlju i koji predstavlja sveobuhvatan analitički pregled ekonomskog razvoja zemlje uz identifikaciju reformi politika za ključne ekonomske sektore. CEM je pripremljen u saradnji sa vladama i drugim relevantnim akterima.

U poređenju sa prethodnim CEM-om iz 2005., istaknuto je postignuće BiH sticanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji 2022.  Svjetska banka kroz ovaj CEM nastoji podržati napore vlada i pružiti doprinos boljem razumijevanju strukturalnih politika koje su ključne za prevazilaženje ograničenja koja sputavaju potencijal ekonomskog rasta.

Izvještaj ima za cilj predložiti konkretne mjere koje će adresirati identifikovane prepreke, potičući ubrzanu konvergenciju prema životnim standardima EU, rečeno je ovom prilikom.

Prezentacija je obuhvatila poglavlje koje opisuje dugoročni rast BiH, njegove pokretače i izazove u odnosu na prethodni CEM, objavljen 2005. U drugom poglavlju analizirana je dinamika na nivou preduzeća, kako bi se identifikovale mjere koje će stimulisati rast na mikro nivou. Fokus trećeg poglavlja je pravedna energetska tranzicija. U njemu se razmatra proizvodnja električne energije u BiH koja zavisi od uglja, rudnici uglja, od kojih većina stvaraju gubitke, izazovi koje postavlja Mehanizam za graničnu prilagodbu emisija ugljika (CBAM), te se daje analiza implikacija ulaganja u obnovljive izvore energije, na održivost javnog duga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital