O FINANSIJSKOM SEKTORU U BIH

MMF: Zabrinjava rizik da bi banke mogle biti sankcionisane

20.03.2024. 13:52 / Izvor: Akta.ba
mmf

Zabrinjava rizik da bi banke koje posluju s pojedincima i subjektima protiv kojih je SAD uveo sankcije također mogle biti predmet sankcija.

Vlasti trebaju nastaviti pomno pratiti rizike u finansijskom sektoru i poboljšati pripravnost za krizu, navodi se u zaključnoj izjavi misije MMF-a poslije obavljenih konsultacija u BiH za 2024. godinu

"Uspostavljanje fonda za finansijsku stabilnost, koji bi olakšao restrukturiranje banaka i osigurao likvidnost u izuzetnim okolnostima, značajno bi ojačalo mrežu finansijske sigurnosti", navodi se u izjavi. 

Smatraju da je valutni odbor i dalje je uporište stabilnosti u inače neizvjesnom okruženju i potrebno ga je očuvati.

CBBiH treba dodatno ojačati okvir obavezne rezerve, uključujući i putem povećanja stopa naknade za rezerve koje komercijalne banke drže kod CBBiH. CBBiH je tek neznatno povećala stope naknade u periodu nakon što je ECB inicirala ciklus povećanja kamatnih stopa, uprkos aranžmanu valutnog odbora i vezanosti domaće valute za euro.

Reduciranje jaza između stopa naknade CBBiH i kamatnih stopa u eurozoni smanjilo bi poticaj za banke da sredstva plasiraju u inostranstvu, čime bi se obuzdao odliv kapitala. 

"Ako bi se ova promjena prenijela na kamatne stope na kredite, to bi moglo pomoći daljem smanjenju inflacije. Također preporučujemo nastavljanje primjene pravila ispunjavanja obavezne rezerve na devizne depozite u devizama i nakon prelaznog perioda", istaknutno je.

Banke imaju značajne bafere, ali su rizici visoki. Bankarski sektor u cjelini je dobro kapitaliziran i likvidan i ostvario je rekordnu dobit u prošloj godini, a nekvalitetni krediti imaju opadajući trend. 

Međutim, izloženost kamatnom riziku možda raste, s obzirom da su stope za nove kredite sa dugom ročnošću uglavnom fiksirane na niskim nivoima, dok su depoziti sve kratkoročniji, što bi za banke moglo dovesti do povećanja troškova finansiranja. 

"Zabrinjava rizik da bi banke koje posluju s pojedincima i subjektima protiv kojih je SAD uveo sankcije također mogle biti predmet sankcija", mišljenja su u MMF-u.

U izjavi se dodaje i da vlasti trebaju nastaviti pažljivo pratiti finansijski sektor i poboljšati pripravnost za krizu. Trebaju ukinuti mjere usmjerene na kontroliranje povećanja kamatnih stopa za kredite i osigurati da klasifikacija aktive banaka i rezervisanja za kreditne gubitke tačno odražavaju kreditni rizik i gubitke.

Pozdravljaju uvođenje zaštitnih slojeva kapitala za sistemski rizik (SRB). Uvođenje dodatnih zaštitnih slojeva kapitala, kao što su protuciklični zaštitni slojevi kapitala (CCyB), zaštitni slojevi kapitala za domaće sistemski važne banke (D-SIBs), te mjera zasnovanih na zajmoprimcima kao što su ograničenje omjera vrijednosti kredita prema vrijednosti kolaterala (LTV) i omjera otplate duga i prihoda (DSTI), dodatno bi unaprijedili makroprudencijalne instrumente.

"I dalje pozivamo na uspostavu fonda za finansijsku stabilnost za čitavu zemlju koji bi mogao olakšati restrukturiranje banaka i osigurati likvidnost u iznimnim slučajevima", poručuju.

Pored toga, sve institucije koje imaju ulogu u očuvanju finansijske stabilnosti trebaju se redovno sastajati kako bi analizirale kretanja, izglede i rizike, te razmijenile informacije i ažurirale i ojačale planove za krizne situacije. Sistem osiguranja depozita, uključujući njegove modalitete ulaganja, treba očuvati.

"Potičemo vlasti da zatraže Program procjene finansijskog sektora (FSAP) MMF-a i Svjetske banke", kazali su. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital