Velika Britanija balkanizuje bankarstvo

06.03.2014. 09:48 / Izvor: eKapija.ba
Velika Britanija balkanizuje bankarstvo

Uvode se nova i stroža pravila poslovanja za strane banke u Velikoj Britaniji s obzirom na izloženost nacionalne ekonomije u krizama koje generiše finansijski kapitalizam.

Uvode se nova i stroža pravila poslovanja za strane banke u Velikoj Britaniji s obzirom na izloženost nacionalne ekonomije u krizama koje generiše finansijski kapitalizam, prenosi RTRS.

Ugledni britanski list Ekonomist objavio je članak o 'balkanizaciji bankarstva' u Velikoj Britaniji, s obzirom na nova pravila Banke Engleske (Bank of England) kojima se strože kontroliše poslovanje stranih banaka.

Nakon što su Federalne rezerve SAD objavile bolje uslove poslovanja za strane banke u Americi kako bi zadržale aktere svjetskog finansijskog kapitala, Banka Engleske odlučila se za potez koji se može opisati kao protekcionistički. Uvode se nova i stroža pravila poslovanja za strane banke u Velikoj Britaniji s obzirom na izloženost nacionalne ekonomije u krizama koje generiše finansijski kapitalizam.

Naime, čak 44 odsto svih bankarskih sredstava u Britaniji, nalazi se pod kontrolom stranih banaka koje London koriste i kao međunarodno bankarsko i finansijsko središte.

Velika Britanija ima vrlo visok udio stranih banaka na tržištu u odnosu na međunarodni prosjek, a čak dvije trećine su vanevropske banke. Ekonomist, međutim, podsjeća na to da Banka Engleske nema toliku moć u bankama iz Evropske unije, čije je poslovanje zaštićeno i regulisano posebnim sporazumima.

Bolju kontrolu bankarskog sistema trebalo bi da omogući i nova zajednička bankovna politika 18 članica evrozone, koju će nadzirati Evropska centralna banka.

Ovi potezi Banke Engleske prema Ekonomistu šalju poruku da se 'gosti upozoravaju da se moraju najpristojnije ponašati', a rezultat bi mogao biti i određeni gubitak bankarskog biznisa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital