Lalovac: Možda će se krediti konvertirati u eure ili kune

16.01.2015. 12:59 / Izvor: 24sata
Lalovac: Možda će se krediti konvertirati u eure ili kune

Švicarski franak je porastao gotovo 16 posto u odnosu prema kuni i iznosi 7,39 kuna za franak. U Hrvatskoj je oko 60 tisuća građana s kreditom u francima.

Ministar financija Republike Hrvatske Boris Lalovac rekao je u petak, nakon sastanka s bankarima, da su oni spremni pomoći u rješavanju problema u kojima su se našli njihovi klijenti koji imaju kredite u švicarskim francima.

Švicarski franak je porastao gotovo 16 posto u odnosu prema kuni i iznosi 7,39 kuna za franak, što je izravna posljedica neočekivane odluke Švicarske središnje banke da neće ograničiti njegovu vrijednost prema euru. U Hrvatskoj je oko 60.000 građana s kreditom u francima.

Banke će uskoro ponuditi zajedničko rješenje

Lalovac kaže da su bankari spremni pomoći. Očekuje da će, nakon međusobnih i konzultacija s pravnim službama izaći sa zajedničkom ponudom rješenja.

Jedna od mogućnosti, kazao je Lalovac, je da se krediti u francima konvertiraju u euro ili kunu. Lalovac je istaknuo da je važno usuglasiti rješenje što prije, kako dužnici ne bi bili oštećeni već prilikom plaćanja iduće rate kredita.

Ministar će se danas sastati s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem i premijerom Zoranom Milanovićem koji su se, kako je rekao, također aktivno uključili u rješavanje nastalog problema.

Na idućem sastanku s bankarima, koji bi trebao biti sljedeći tjedan, sudjelovat će i predstavnici Udruge Franak.

Na sastanku vodeći bankari

Sastanku u Ministarstvu financija su prisustvovali predstavnici svih vodećih hrvatskih banaka, poput Franje Lukovića iz Zagrebačke banke, Petra Radakovića iz Erste banke, i dr., no pri dolasku na sastanak nitko on njih nije želio davati izjave novinarima okupljenima ispred zgrade Ministarstva financija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital