Isplaćen štediša Ljubljanske banke iz BiH

05.09.2015. 11:45 / Izvor: Nezavisne novine
Isplaćen štediša Ljubljanske banke iz BiH

​Slovenija je potpisala nagodbu za plaćanje štednje unaprijed sa Azizom Sadžakom na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava iz jula prošle godine.

Slovenija je potpisala nagodbu za plaćanje štednje unaprijed sa Azizom Sadžakom na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava iz jula prošle godine.

Presuda obavezuje Sloveniju da preduzme sve potrebne mjere za otplatu neisplaćenih starih deviznih depozita u podružnicama Ljubljanske banke Sarajevo i Zagreb.

Prijateljska nagodba sa Sadžakom sprovedena je na osnovu zakona, koji je u junu usvojila Skupština Slovenije, piše ljubljansko Delo.

„Nagodba koju smo sklopili je potvrda da su rješenja u zakonu prava“, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu finansija Slovenije Irena Sodin.

U tekstu se navodi da je prijateljsku nagodbu već prihvatila i druga tužiteljica Ljubljanske banke Sarajevo Emina Ališić.

Na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv nasljednica SFRJ podnjeto je 1.850 tužbi u ime oko 8.000 štediša, tako da je pilot presuda u ovom slučaju važan presedan za sve ostale.

Štediše će moći da predaju zahtjeve za isplatu od prvog novembra ove godine, a poslednji rok za prijavu je do kraja 2017.

Štedišama će kamate od 1991. godine, koje po riječima advokata Mujčina Bešla iznose približno pola vrednosti glavnice biti isplaćene bez plaćanja poreza u Sloveniji, a kamatna stopa je vezana za inflaciju na području Njemačke, jer tamo živi većina štediša.

Nakon prihvatanja zakona, koji predviđa ostvarivanje presude suda u Strazburu, slovenačka vlada procjenjuje da će isplata starih deviznih štediša donijeti finansijske posljedice od 385 miliona evra, s kojima će biti isplaćeno oko 230.000 onih koji imaju pravo na isplatu stare devizne štednje.

U taj iznos uračunate su glavnice podružnica Ljubljanske banke u Zagrebu i Sarajevu i kamate do 31. decembra 2015. godine, kao i administrativni i drugi troškovi povezani sa verifikacijom postupka i isplatom, navedeno je u tekstu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital