Osiguravajuće kuće iz RS isplivale iz minusa

28.03.2016. 11:54 / Izvor: Nezavisne novine
Osiguravajuće kuće iz RS isplivale iz minusa

Sektor osiguranja u RS je u prošloj godini poslovao u plusu od 15,8 mil KM, što je višestruko bolji rezultat nego godinu dana ranije kada je ovaj sektor bio u minusu.

Sektor osiguranja u RS je u prošloj godini poslovao u plusu od 15,8 mil KM, što je višestruko bolji rezultat nego godinu dana ranije kada je ovaj sektor bio u minusu, pokazuju podaci iz nerevidiranih izvještaja društava za osiguranje iz RS, koje je "Nezavisnim" dostavila Agencija za osiguranje RS.

Prema tim podacima, 10 osiguravajućih kuća iz RS je u prošloj godini poslovalo pozitivno s ukupnom dobiti od 21,3 mil KM, dok su dva društva za osiguranje ostvarila gubitak u ukupnom iznosu od 5,4 mil KM. Posmatrajući dostupne finansijske izvještaje, koji su objavljeni na Banjalučkoj berzi, vidljivo je da je najbolji rezultat u prošloj godini ostvarilo "Nešković osiguranje" sa dobiti od 7,7 mil KM, zatim "Brčko gas osiguranje" sa dobiti od 4,5 mil KM, te "Drina osiguranje", čija je dobit u prošloj godini iznosila 4,1 mil KM.

Potom slijedi "Grawe osiguranje" čija je dobit iznosila 1,2 miliona, te "Osiguranje Aura" sa dobiti nešto većom od milion maraka i "Osiguranje Garant" koje je poslovalo sa dobiti od 1,07 mil KM. Dobit ostalih osiguravajućih društava koja su poslovala pozitivno manja je od milion maraka, pa je tako "Mikrofin osiguranje" ostvarilo dobit od 906.645 KM, "Triglav" je bio u plusu 567.180, a "Bobar osiguranje" 381.194 KM.

Na berzi je dostupan i izvještaj o poslovanju "Dunav osiguranja", koje je poslovalo sa dobiti od 8.390 KM. Kada su u pitanju osiguravajuće kuće koje su u prošloj godini poslovale negativno, riječ je o "Wiener osiguranju" čiji je minus bio oko 3,3 mil KM, te "Krajina osiguranju" koja je prošlu godinu završila s gubitkom od oko 2,2 mil KM.

Iz Agencije za osiguranje RS rekli su da je ukupno obračunata premija društava za osiguranje sa sjedištem u RS u prošloj godini iznosila 171,3 mil KM, te je bila veća u odnosu na prethodnu godinu za oko 10%. Oni su precizirali da se od ukupne premije na neživotna osiguranja odnosi 153 mil KM ili 89%, dok se na životna osiguranja odnosi 18,3 mil KM ili 11%.

Premija neživotnih osiguranja je porasla za oko 9%, a životnih za oko 20% - rekli su iz ove agencije i napomenuli da se ovi podaci odnose na ukupnu premiju koju su društva za osiguranje sa sjedištem u RS obračunala obavljajući poslove osiguranja na tržištu RS i FBiH.

S tim u vezi su kazali da su, od ukupno 171,3 mil KM obračunate premije, osiguravajuće kuće sa sjedištem u RS u prošloj godini na tržištu osiguranja u RS ostvarile premiju u iznosu od 142,5 mil KM, a na tržištu osiguranja u FBiH u iznosu od 28,7 mil KM.

Prema njihovim riječima, u RS pored društava za osiguranje sa sjedištem u RS posluju i filijale iz FBiH, koje su u prošloj godini ostvarile premiju u iznosu od 40,2 mil KM, tako da je ukupno obračunata premija na tržištu osiguranja u RS iznosila 182,7 mil KM, i veća je u odnosu na prethodnu godinu za oko 7%.

"U ukupno obračunatoj premiji na tržištu osiguranja u RS neživotna osiguranja učestvuju sa 83% ili 152,2 mil KM, a životna sa 17% ili 30,5 mil KM", rekli su iz Agencije za osiguranje RS i dodali da je premija neživotnih osiguranja na tržištu RS porasla za oko 6%, a životnih za oko 13% u odnosu na 2014. godinu.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava RS, rekao je da je sektor osiguranja u prošloj godini poslovao u plusu, što je napredak u odnosu na godinu ranije koja je na nivou sektora završena u minusu. Komentarišući značajan rast premije osiguranja u prošloj godini, Durmić je rekao da je to pogotovo izraženo u rastu životnih osiguranja, koja zadnjih nekoliko godina bilježe pozitivan trend.

"To na neki način govori o oporavku tržišta osiguranja i ide u pozitivnom pravcu, mada je to i dalje nizak procenat učešća životnih osiguranja u ukupnoj premiji osiguranja", rekao je Durmić.

Dobit top 5 osiguravajućih kuća

"Nešković osiguranje" 7.702.320

"Brčko gas" 4.557.035

"Drina osiguranje" 4.149.666

"Grawe osiguranje" 1.287.207

"Osiguranje Garant" 1.073.175

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital