Slovenija i BiH o rješavanju teškoća pri verifikaciji devizne štednje

18.03.2017. 09:13 / Izvor: Fena
Slovenija i BiH o rješavanju teškoća pri verifikaciji devizne štednje

Slovenija je dosad primila više od 29.800 zahtjeva za verifikaciju neisplaćene stare devizne štednje Ljubljanske bank.

U Ljubljani je završen dvodnevni sastanak predstavnika Bosne i Hercegovine i Slovenije u vezi sa izvršavanjem presude Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u predmetu Ališić. Stručnjaci su se složili da je u periodu  manjem od pet mjeseci od početka postupka verifikacije stare devizne štednje nekadašnjih štediša podružnice Ljubljanske banke (LB) u Sarajevu bio učinjen vrlo velik napredak.

Ujedno su se dogovorili za neka dodatna rješenja na operativnom nivou u cilju očuvanja efikasnosti i pouzdanosti postupka verifikacije, objavljeno je na web stranici Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu.

Slovenija je dosad primila više od 29.800 zahtjeva za verifikaciju neisplaćene stare devizne štednje Ljubljanske banke, od čega se nešto više od polovice odnosi na Glavnu podružnicu Zagreb, a preostale na Glavnu podružnicu Sarajevo.

Bez obzira na to što je postupak odlučivanja o zahtjevima u Ljubljanskoj banci Sarajevo počeo još 21. oktobra 2016. (za Ljubljansku banku Zagreb 1. decembra 2015.), do 10. marta 2017. isplatu je dobilo već 2.200 tih štediša, ukupno u iznosu od 25,4 miliona eura. Za glavne podružnice Zagreb i Sarajevo ukupno je bilo realizovanih već približno 14.000 isplata na osnovu pravosnažnih informativnih izračuna i rješenja i to u ukupnom iznosu od 146,1 miliona eura.

"Pri izvršavanju presude u predmetu Ališić Slovenija se susreće sa nekim poteškoćama, koje se odnose na utvrđivanje vlasništva deviznih depozita i vjerodostojnog stanja na deviznim računima pri određenim štedišama nekadašnje LB Glavne podružnice Sarajevo. Obzirom da Slovenija nema pristup arhivi te banke, utvrđivanje činjeničkog stanja u verifikacijskim postupcima je otežano. Stručnjaci su se dogovorili za saradnju među državama na operativnom nivou pri dobivanju podataka iz bankovne arhive u Sarajevu", navodi se u informaciji.

Postojeću saradnju između ministarstva za finansije Federacije BiH i Republike Slovenije tada su nadgradili uspostavljanjem kanala redovne komunikacije među osobljem u nekadašnjoj podružnici i Skladu Republike Slovenije za nasljedstvo, koji odlučuje u postupcima verifikacije deviznih depozita. Uz saradnju BiH, kako se dodaje, postupci verifikacije će biti brži i efikasniji te prije svega jednostavniji za štediše – korisnike prema presudi Ališić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vijeća Evrope, koje je zaduženo za nadzor nad izvršavanjem presuda ESLJP i koji dijeli interes za otklanjanje svih poteškoća, koje se pojave u postupku. Šemu po kojoj Slovenija provodi verifikaciju stare devizne štednje na osnovu presude u predmetu Ališić, Vijeće Evrope ocjenjuje pozitivno.

Predstavnici tog odjela sastali su se u okviru posjete u Ljubljani sa članovima Projektne grupe Ministarstva za pravosuđe za koordinaciju izvršavanja presuda ESLJP. Na susretu su bile razmatrane aktivnosti za izvršavanje preostalih presuda ESLJP. Slovenija nakon zaključivanja prošlogodišnje 264 presude u grupi Lukenda (sudski zaostaci) i pilotne presude Kurić (izbrisani) razmatra još približno 50 presuda ESLJP.

"Slovenija dosljedno i u skladu sa usvojenim zakonodavstvom izvršava presudu u predmetu Ališić. Postupak verifikacije starih deviznih depozita se odvija jednako za štediše podružnica u Sarajevu i Zagrebu. Postupak je propisan zakonom, koji je Slovenija usvojila jula 2015. i osnova je za odlučivanje. Na izdate informativne izračune Fond je primio manje od jedan posto prigovora. Korisnici su sa dobivenim izračunima u velikoj većini saglasni i to potvrđuje da su zakonski uslovi odgovarajući. Fond zahtjeve za verifikaciju prihvata još do kraja godine 2017., a isplate će se odvijati i u 2018. godini", navodi se u informaciji objavljenoj na web stranici Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital