Brojni propusti u "Krajina osiguranju"

07.06.2017. 08:23 / Izvor: Nezavisne novine
Brojni propusti u 'Krajina osiguranju'

"Krajina osiguranje" završilo je prošlu godinu sa gubitkom od 1,11 miliona maraka, dok je ukupan akumulirani gubitak narastao na 4,42 miliona KM.

"Krajina osiguranje" završilo je prošlu godinu sa gubitkom od 1,11 miliona maraka, dok je ukupan akumulirani gubitak narastao na 4,42 miliona KM.

U revizorskom izvještaju, koji je objelodanjen na Banjalučkoj berzi, revizorska kuća "E revizor" suzdržala se od davanje mišljenja, upozoravajući na brojne propuste zbog kojih je ugroženo poslovanje.

Kako se navodi u izvještaju, menadžment "Krajina osiguranja" mogao bi biti suočen s problemom likvidnosti, odnosno s nemogućnošću da izmiruje svoje kratkoročne obaveze prema dobavljačima i povjeriocima u rokovima dospijeća.

Značajno je smanjen obim poslovne aktivnosti u odnosu na godinu ranije zbog čega je poslovanje i ugroženo, a da stvar bude gora, nema plana za prevazilaženje problema. Ovo osiguravajuće društvo ima problem i s tehničkim rezervama, za čije pokriće je nedostajalo blizu dva miliona maraka.

Ukupan gubitak ranijih i prošle godine iznosio je 4,4 miliona KM, što je 32 odsto osnovnog kapitala.

Revizori, kao obrazloženje za suzdržano mišljenje, navode da je preduzeće zbog promjene vlasničke strukture i sudskih sporova između ovog preduzeća i većinskih vlasnika nekoliko puta mijenjalo direktora i članove Upravnog odbora. Dešavalo se i to da jedno lice bude upisano u sudski registar kao ovlašteno, dok su dokumenta potpisana od strane drugog lica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital