Brojni propusti u 'Krajina osiguranju'

Kapital / BANKARSTVO

Brojni propusti u "Krajina osiguranju"

"Krajina osiguranje" završilo je prošlu godinu sa gubitkom od 1,11 miliona maraka, dok je ukupan akumulirani gubitak narastao na 4,42 miliona KM.

07.06.2017. 08:23 / Izvor: Nezavisne novine

"Krajina osiguranje" završilo je prošlu godinu sa gubitkom od 1,11 miliona maraka, dok je ukupan akumulirani gubitak narastao na 4,42 miliona KM.

U revizorskom izvještaju, koji je objelodanjen na Banjalučkoj berzi, revizorska kuća "E revizor" suzdržala se od davanje mišljenja, upozoravajući na brojne propuste zbog kojih je ugroženo poslovanje.

Kako se navodi u izvještaju, menadžment "Krajina osiguranja" mogao bi biti suočen s problemom likvidnosti, odnosno s nemogućnošću da izmiruje svoje kratkoročne obaveze prema dobavljačima i povjeriocima u rokovima dospijeća.

Značajno je smanjen obim poslovne aktivnosti u odnosu na godinu ranije zbog čega je poslovanje i ugroženo, a da stvar bude gora, nema plana za prevazilaženje problema. Ovo osiguravajuće društvo ima problem i s tehničkim rezervama, za čije pokriće je nedostajalo blizu dva miliona maraka.

Ukupan gubitak ranijih i prošle godine iznosio je 4,4 miliona KM, što je 32 odsto osnovnog kapitala.

Revizori, kao obrazloženje za suzdržano mišljenje, navode da je preduzeće zbog promjene vlasničke strukture i sudskih sporova između ovog preduzeća i većinskih vlasnika nekoliko puta mijenjalo direktora i članove Upravnog odbora. Dešavalo se i to da jedno lice bude upisano u sudski registar kao ovlašteno, dok su dokumenta potpisana od strane drugog lica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital