Krediti Banke Srpske dijeljeni da ne budu vraćeni

10.07.2017. 08:29 / Izvor: Glas Srpske
Krediti Banke Srpske dijeljeni da ne budu vraćeni

Vrijednost kredita koje je Banka Srpska plasirala do otvaranja stečaja iznosila je 171,33 miliona maraka.

Banka Srpske dijelila je kredite ne obazirući se na rizike i povezana preduzeća od kojih su mnoga bila u of­-šor zonama, što je njen kreditni portfolio učinilo veoma lošim.

Vrijednost kredita koje je Banka Srpska plasirala do otvaranja stečaja iznosila je 171,33 miliona maraka. Od te sume se 148,43 miliona odnose na preduzeća i institucije, a ostatak na stanovništvo. Plasirani krediti bili su tema ispitnog i izvještajnog ročišta koje je u petak održano u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

"Kreditni portfolio banke je veoma loš. Osnovni uzrok je loše upravljanje bankom. Nisu uspostavljene procedure za identifikaciju i praćenje povezanih pravnih lica i međusobno povezanih korisnika, što je izazvalo koncentraciju kreditnog rizika iznad propisanih i razumnih zakonskih ograničenja", kazala je stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić.

Naglasila je da su nesagledivu štetu banci nanijeli njeni raniji vlasnici iz Litvanije.

"Nanesena je nesaglediva šteta davanjem kredita koji nisu bili obezbijeđeni. Firme kojima su odobravani krediti nalaze se na Sejšelima, Djevičanskim ostrvima i u Panami. Novac je odobravan i ad  hok povezanim licima i onima koji čak nisu imali ni adrese. Uzimali su kao garanciju čak i hartije od vrijednosti od stranaca koje nisu bile ovjerene niti notarski obrađene. O tome je upoznato i tužilaštvo", kazala je Golićeva.

U banci je registrovan 3.231 korisnik kredita, a protiv 1.153 je u toku sudski postupak. Vrijednost potraživanja za koje su podnesene tužbe iznosi 167,01 milion KM. Golićeva je naglasila da je predložila način naplate potraživanja i da je korisnicima kredita ostavljen rok do kraja godine da pokušaju samoinicijativno da servisiraju obaveze.

"Korisnici kredita se već obraćaju drugim bankama i one servisiraju obaveze prema Banci Srpske. Imamo već dobar dio novca za isplatu povjerilaca drugog, trećeg i četvrtog isplatnog reda, odnosno za one povjerioce koji nisu imali nikakav uticaj na sadašnji status banke", kazala je Golićeva.

U petom suspendovanom redu su povezana lica, odnosno Vlada i njene institucije i javna preduzeća koja su imala uticaj na Banku Srpske i oni su posljednji na redu za naplatu potraživanja. Vlada RS je kroz dokapitalizaciju postala vlasnik uništene Balkan investment banke, koja je do tada bila u vlasništvu Litvanaca, ali ni Banka Srpske nastala na njenim temeljima nije uspjela da preživi.

Agencija za bankarstvo RS je krajem 2015. uvela privremenu upravu u Banku Srpske, dok je u maju prošle godine pokrenula postupak njene likvidacije. Agencija je u januaru ove godine podnijela Okružnom privrednom sudu u Banjaluci zahtjev za pokretanje stečaja nad Bankom Srpske, koji je otvoren početkom aprila.

Potraživanja

Na ročištu je bilo riječi i o prijavama potraživanja koje nisu bile ispitane na prethodnom ročištu.

"Te prijave smo razmotrili i zakazali novo ročište za 14. septembar", kazala je Mirjana Golić.

Najviše zamjerki na njen rad imali su predstavnici Agencije za osiguranje depozita BiH koji su naveli da je pojedine povjerioce stavila u povlašćen položaj.

"Iz bilansa stanja Banke Srpske se vidi da ima oko 77 miliona KM depozita, a iz tabele priznatih potraživanja u petom redovnom isplatnom redu čak 120 miliona KM. Nema objašnjenja otkud 43 miliona razlike", kazao je predstavnik Agencije za osiguranje depozita BiH Perica Rajčević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital