Lačević: Viškove novca uključiti u ekonomske tokove

31.10.2017. 16:17 / Izvor: Fena
Lačević: Viškove novca uključiti u ekonomske tokove

Rukovodilac za bankarske poslove, edukaciju i trening Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Samir Lačević izjavio je da štednja građana predstavlja značajan resurs.

Rukovodilac za bankarske poslove, edukaciju i trening Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Samir Lačević izjavio je da štednja građana predstavlja značajan resurs kojem se treba posvetiti naročita pažnja i omogućiti onim građanima koji imaju viškove novca da te viškove uključe u ekonomske tokove.  

"Brojne su mogućnosti za animiranje svih koji u BiH imaju viškove novca kroz industriju osiguranja, tržište kapitala, tržišta novca, mikrokredita itd. Za takvo nešto treba dati prednost domaćem kapitalu, osigurati mu maksimalno povjerenje, a preduslov je da pravni okviri finansijskih tržišta u BiH budu sinhronizirani i okrenuti rastu i razvoju", izjavio je Lačević za Fenu. 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je povodom Svjetskog dana štednje da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra 2017. dosegli dosad najviši zabilježeni nivo od 11,02 milijarde KM. Prema podacima CBBiH, depoziti građana čine 57,6 posto ukupnih depozita u komercijalnim bankama.

"Činjenica je da ekonomska teorija ne poznaje situacije gdje imate tako skroman rast društvenog bruto proizvoda, a u istom periodu tako značajan rast štednje građana. Jedan od glavnih razloga za to mogao bi biti neizgrađenost finansijskog tržišta koje nije u mogućnosti da apsorbira viškove novca koje imaju građani i naravno dosadašnja poslovna politika banaka koje su povoljnijim kamatnim stopama stimulisale štednju građana", dodao je Lačević.

S druge strane, po njegovim riječima, bilježimo skroman rast kreditne aktivnosti banaka.  

"Razlozi za takvo nešto su također brojni – od rigidne regulative do nepostojanja projekata ili, da kažemo, nepostojanja kreditne politike",  dodao je Lačević.  

Svjetskim danom štednje obilježava se sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara, održan 31. oktobra 1924. u Milanu, na kojem su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat te su zaključili da štednja predstavlja temelj rasta i razvoja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital