Bazel III i njegova implementacija u bankarskom sektoru BiH uvodi niz promjena

11.06.2018. 11:43 / Izvor: Akta.ba
Bazel III i njegova implementacija u bankarskom sektoru BiH uvodi niz promjena

Bazel III ima za cilj poboljšati sposobnost bankarskog sektora, te stavlja fokus na kvalitet kapitala i uvođenje novog okvira za upravljanje rizikom likvidnosti.

Implementacija standarda Bazelskog komiteta za bankarsku superviziju predstavlja značajan korak ka unapređenju bankarstva.

Bazel III ima za cilj poboljšati sposobnost bankarskog sektora, te stavlja fokus na kvalitet kapitala i uvođenje novog okvira za upravljanje rizikom likvidnosti.

S tim u vezi bankarski sektor BiH preduzima mjere kako bi sprovedba ovakvih standard prošla bez neki većih posljedica.

Jasmin Spahić, predsjednik Uprave Sberbank BH za Akta.ba je kazao, kako jedan ovakav novi regulatorni okvir ima za cilj veću stabilnost bankarskog sektora, prije svega kroz jačanje kapitalnog okvira, ali i kroz kvalitetnije upravljanje likvidnošću.

"Potpuna implementacija zahtijeva dug, postepen i detaljan proces usklađivanja, kako sa strane lokalne regulative, tako i od strane banaka. Međutim, Sberbank BH, kao članica grupacije sa sjedištem u Evropskoj Uniji, je već od ranije bila u obavezi ispunjavati kapitalne zahtjeve u skladu sa Basel III regulatornim okvirom, stoga će i put ka potpunom usklađenju sa novim standardom sigurno biti kraći", rekao je Spahić.

KVALITETNA KAPITALNA OSNOVA

Bazel III standard se zasniva na analitičnijim proračunima i prikazivanjima podataka koji se baziraju na kontinuiranoj ocjeni kvalitete regulatornog kapitala, kapitalnih zahtjeva za banke, izračunu stope finansijske poluge, zaštitnih slojeva za očuvanje kapitala, s ciljem pripreme u slučaju budućih potencijalnih kriza bankarskog sektora kako u BiH, tako i u svijetu.

Cijela poenta Bazela III jeste da se bankarski sektor svijeta, Evrope pa tako i BiH pripremi za buduće potencijalne krize, ako do njih dođe, te da sistem bude toliko spreman da te krize nemaju uticaj na širu privrednu sliku.

Spahić je kazao da će fokus Banke u narednom periodu biti podizanje svijesti za neophodnošću kvalitetne kapitalne osnove, s ciljem pokrića svih materijalnih rizika.

"Veliki značaj stavit će se na promovisanje integriranog, visoko sofisticiranog i odgovornog upravljanja rizicima, jačanje kapitalne osnove, uvođenje dodatnih kapitalnih zaštita, te generalno podizanje standarda upravljanja kreditnim rizicima", pojašnjava Spahić.

Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke je rekao da promjena regulatornog okvira u finansijskoj industriji u BiH je izazov za cijeli bankarski sektor.

Kroz to je banka fokusirana na primjenu sveobuhvatnog novog regulatornog okvira kao i ispunjenje zahtjeva regulatora koji se odnose na kapitalne zahtjeve za različite vrste rizika.

BANKARSKE PRILAGODBE

Bazel III i njegova implementacija u cijelom bankarskom sektoru uvodi niz promjena, a kojima se banka mora prilagoditi.

Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija Addiko banke kazao je kako će njima, a vjeruje i većini drugih banaka prioritet biti pronalazak adekvatnog načina za implementaciju Basel III standarda, koji bi nam omogućio poslovanje u potpunosti usklađeno sa ovim standardom, uz optimiziranje troškova.

"S jedne strane, implementacija Basel III standarda fokusirana je na kapitaliziranost banaka. To praktično znači veću potrebu za kapitalom, kako bi se ispunili zahtjevi koje standard propisuje. Za naše vlasnike, ali i vlasnike drugih banaka, to znači potrebu obezbjeđenja dodatnog kapitala koji neće donijeti dodatni prinos. Banke u BiH su inače, domaćom regulativom kapitalizirane znatno više nego EU banke. Druga strana Basel III standarda jeste praćenje i jačanje likvidnosti. I ovaj je segment proizašao sa ciljem jačanja pozicije banaka i njihove otpornosti na potencijalne krize koje se mogu desiti. Ovaj standard podrazumijeva da banke konstantno imaju veću minimalnu likvidnost za slučaj krize", kaže Jildizlar za Akta.ba.

Dobnigg je za Akta.ba kazao da je Raiffeisen banka već poduzela aktivnosti s ciljem pravovremene implementacije navedenog standarda.

"Kao jedan od primjera možemo navesti da je u okviru provedbe strategije za uvođenje Bazel III standarda u bankarski sistem BiH, Agencija za bankarstvo u saradnji sa Udruženjem banaka provela Kvantitativnu studiju uticaja između ostalih segmenata i u pogledu regulatornog kapitala, izračuna kapitalnih zahtjeva za kreditni, operativni i tržišni rizik, kao i zahtjeva za likvidonosno pokriće u BiH, a na što je Banka odgovorila na adekvatan i primjeren način pokazujući svoju spremnost prilagođavanja promjenama u bankarskom tržištu", kazao je Dobnigg.

Na osnovu provedene studije i analize podataka koje su dostavile banke u okviru kvantitativnog i kvalitativnog dijela QIS-a u segmentu likvidnosti, može se zaključiti da bi uvođenjem novog regulatornog zahtjeva u pogledu održavanja LCR-a, bankarski sistem u FBiH održao zadovoljavajući nivo likvidnosti u periodu stresa od 30 kalendarskih dana, ako se ima u vidu zbirni izračun LCR-a na nivou bankarskog sistema na finansijski datum 30.09.2016. godine, odnosno nivo likvidne imovine koju su iskazale banke.

Stopa ukupnog kapitala na nivou bankarskog sistema FBiH u skladu sa novim kapitalnim zahtjevima iznosila bi 16,47 posto, što je u odnosu na stopu po postojećem regulatornom okviru više za 0,30 posto.

Sve banke bi ispunjavale stopu redovnog osnovnog kapitala i stopu osnovnog kapitala, dok bi dvije banke imale stopu ukupnog kapitala nižu od 12,0 posto.

Uprkos strožijim kapitalnim zahtjevima, a samim tim i očekivanim većim troškovima, odnosno nižim povratom, predstavnici bankarskog sekotora BiH kažu da novi regulatorni okvir, pruža dobar temelj za dugoročni opstanak i sigurnost.

Bez obzira na veće troškove kapitala, ne očekuje se značajno usporenje kreditnih aktivnosti.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital