Banke u FBiH ruše rekorde: U vrhu UniCredit Bank, prati je Raiffeisen Bank

16.05.2018. 12:30 / Izvor: Akta.ba
Banke u FBiH ruše rekorde: U vrhu UniCredit Bank, prati je Raiffeisen Bank

U poslovanju bankarskog sistema u 2017. godini zabilježena su pozitivna kretanja koja se ogledaju u rastu aktive, kredita i depozita.

U poslovanju bankarskog sistema u 2017. godini zabilježena su pozitivna kretanja koja se ogledaju u rastu aktive, kredita i depozita, kao i poboljšanja profitabilnosti ukupnog bankarskog sistema, navedeno je u novom izvještaju za 2017. godinu Agencije za bankarstvo FBiH.

Stoga nije iznenađujući podatak da su banke u Federaciji BiH u 2017. godini ostavile dobiti od oko 240 miliona maraka.

Od 15 banaka, koje posluju u FBiH, 13 je ostvarilo dobit, dok su dvije u 2017. godini poslovale u minusu.

Najbolji finansijski rezultat ostvarila je UniCredit Bank Mostar  i to 89,5 miliona KM, prati je Raiffeisen Bank Sarajevo sa 72,6 miliona maraka. Slijede Intesa Sanpaolo banka sa 24,9 miliona KM, Sparkasse Bank, sa 19,8 miliona KM, NLB Banka d.d. Sarajevo sa 15,1 miliona KM, Bosna Bank International sa 8,6 miliona KM...

Pregled aktive, kredita, depozita i finansijskog rezultata banaka​

U segmentu kreditiranja, ostvareno je veće kreditiranje privatnih preduzeća nego stanovništva. Nastavljen je pad učešća nekvalitetnih kredita kao ključnog indikatora kvaliteta kredita. Ukupni depoziti i štedni depoziti, kao najznačajniji i najveći segment depozitnog i finansijskog potencijala banaka, nastavili su rast u 2017. godini.

Pozitivne promjene u strukturi aktive i pasive banaka, kao i provedba drugih makroekonomskih mjera, utiču na daljnje smanjenje aktivnih i pasivnih kamatnih stopa, što dovodi do pozitivnih efekata za privredu i stanovništvo. Uvažavajući ostvarene rezultate, Agencija za bankarstvo Federacije BiH kako navode, posvećuje posebnu pažnju rizicima i slabostima u poslovanju banaka, kao i mjerama zaštite korisnika.

Krediti odobreni privatnim kompanijama ostvarili su stopu rasta od devet  posto, odnosno 539 miliona KM i dostigli su iznos od 6,3 milijarde KM. Kada su u pitanju krediti stanovništu oni su rasli po stopi od šest odsto, odnosno za 387 miliona KM i iznosili su 6,4 milijarde KM.

Također, povećan je i broj bankomata za 11.  Na kraju 2017. godine njihov broj iznosio je 1.172. Broj POS terminala, u odnosu na prethodne godine povećan je za 647, tako da je na kraju 2017. godine njihov broj iznosio 22.260. 

Broj zaposlenih u bankarskom sektoru na kraju 2017. godine iznosio je 6.655, što je malo veći broj u odnosu na 2016. godinu kada je broj zaposlenih iznosio 6.615.

Podaci o zaposlenim u bankama u Federaciji BiH

Iz svega navedenog u izvještaju se zaključuje kako su banke u Federaciji BiH ostvarile su pozitivan finansijski rezultat, te se zaključuje da je bankarski sistem Federacije BiH stabilan, adekvatno kapitaliziran, likvidan i profitabilan.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital