Elektroprivreda RS izlazi na Bečku berzu

11.10.2021. 13:24 / Izvor: BHRT
Elektroprivreda RS

Elektroprivreda Republike Srpske emitirat će obveznice na Bečkoj burzi, potvrdila je ministrica finansija ovog entiteta Zora Vidović i kazala da je takva ideja pozitivno ocijenjena na sjednici Vlade.

Elektroprivreda Republike Srpske emitirat će obveznice na Bečkoj burzi, potvrdila je ministrica finansija ovog entiteta Zora Vidović i kazala da je takva ideja pozitivno ocijenjena na sjednici Vlade.

Prema navodima medija, riječ je o obveznicama u iznosu od 140 miliona eura koji bi bili namijenjeni učešću Elektroprivrede u izgradnji hidroelektrana Dabar i Bistrica. Sporazumi o gradnji potpisani su sa dvije kineske kompanije.

Emitovanje obveznica na Bečkoj burzi je dobro za Elektroprivredu RS, kaže ministarka finansija. Odbacila je navode o potrebi ili zahtjevu ovog preduzeća za izdavanje garancija Vlade RS za ovo zaduženje.

"Smatram da je to jako dobro i da naša Elektroprivreda treba da napravi svoj bonitet i da se pojavi na međunarodnom tržištu jer mnogo struje izvozi", ističe ministrica finansija RS, prenosi BHRT.

Nakon što su sklopljeni sporazumi sa kineskim kompanijama za gradnju dvije HE obaveza Elektroprivrede je da obezbijedi 15 % novca. Pod kojim uslovima Elektropriveda izlazi na Bečku burzu iz kompanije nema još odgovora.
Potpredsjednik opozicione Srpske demokratske stranke i bivši bankar Milan Radović, podsjeća da je ministarka Vidović povećanje limita za davanje garancija Vlade, na sjednici Narodne skupštine RS, obrazlagala upravo finansiranjem gradnje ovih hidroelektrana. Pitanje je, kaže, da li će korporativne garancije Elektroprivrede biti dovoljne za prodaju obveznica i po kojoj cijeni.

"Obzirom na klasifikaciju III B - mislim da će se za BiH ponuditi obveznice po višem prinosu nego za zemlje EU što će poskupiti cijenu finansiranja", govori Radović.

Radović vjeruje da su domaće banke tražile garancije Vlade, zbog limita za plasmane iznad 15 % kapitala klijenta. Finansijski stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu još da je ograničavajući faktor za domaće banke zaduženost i nedomaćinsko poslovanje Elektroprivrede, te projekti upitni sa ekološkog aspekta koji je nekim bankama postao važan pri odlučivanju o plasmanu novca.

"Ako se s tim novcem planira finansirati kapitalno ulaganje koje će biti planirano u pet- deset godina, a otplata u sljedećih 50 godina onda Bečka berza nije mjesto gdje treba otići i pozajmiti kratkoročna sredstva jer teško će se ona moći vratiti u tako kratkom roku", smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Sporazum o izgradnji HE Bistrica Vlada RS sklopila je sa kineskom nacionalnom aero-tehnološkom korporacijom za međunarodni inžinjering. HE Dabar trebalo bi da gradi China Enegy Ghezouba Group.

Interesantno je da je cijena gradnje ove HE za nekoliko godina porasla sa 352 na 661 milion KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital