Najava pomoći MMF-a Italiji podigla cijene dionica

28.11.2011. 10:53 / Izvor: SRNA
Najava pomoći MMF-a Italiji podigla cijene dionica

Na azijskim berzama cijene dionica jutros su snažno porasle, zahvaljujući vijesti da bi Međunarodni monetarni fond mogao uskočiti u pomoć Italiji, ali i dobrom početku sezone praznične potrošnje u SAD.

Na Tokijskoj berzi NIKKEI indeks u 7.30 bio je u plusu 1,5 odsto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skočile između 1,5 i 2,1 odsto.

I u Šangaju su cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7.30 bio na dobitku više od dva odsto, nakon što je u petak zaronio na najniži nivo od početka oktobra.

Italijanski dnevnik La Stampa piše da MMF priprema pomoć od 600 milijardi evra za Italiju, koja sve teže upravlja svojim finansijama, s obzirom da kamate na njene dužničke papire dostiže rekordne nivoe.

Pojedini analitičari ne polažu previše nade u tu vijest, jer MMF nema dovoljno sredstava da bi mogao da kreditira Italiju.

Ulagači se nadaju da bi do evropskog samita 9. decembra Njemačka i Francuska mogle dogovoriti prijedlog izmjena Lisabonskog ugovora, kojima bi se osigurala čvršća fiskalna integracija među zemljama evrozone, možda ne sa svih 17 članica tog bloka.

Pozitivno na tržište djeluje i dobar početak sezone praznične potrošnje u SAD. Prema procjenama Nacionalnog udruženja trgovaca, od `crnog petka` do kraja vikenda prodavnice je posjetilo rekordnih 226 miliona Amerikanaca. Još nema procjena koliko su potrošili, ali predbožićna šoping groznica obično čini između 25 i 40 odsto ukupnog godišnjeg prihoda trgovaca.

Zahvaljujući svemu tome, jutros su u plusu i terminski indeksi u Evropi i SAD, što najavljuje rast cijena dionica na evropskim berzama i Wall Street.

Nada da će evropski lideri konačno usuglasiti konkretne mjere za suzbijanje dužničke krize podstakla je jutros uspon evra na valutnim tržištima. Njegov kurs dostigao je 1,3290 dolara, dok je u petak iznosio 1,3235 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena evra porasla je sa 102,85 jena, koliko je iznosila u petak, na 103,20 jena. Kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće oko 77,60 jena.Terminska cijena nafte na berzi u Njujorku porasla je jutros oko 1,5 dolara, na 98,25 dolara po barelu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital