Počela prva regionalna konferencija o tržištu kapitala

24.05.2013. 11:53 / Izvor: eKapija.ba
Počela prva regionalna konferencija o tržištu kapitala
OTVORI GALERIJU

Danas je u Sarajevu počela prva regionalna konferencija'' Tržište kapitala u funkciji razvoja'' koju su zajednički organizirale Sarajevska, Banjalučka i Montenegro burza, a koja je okupila i predstavnike drugih burzi kao i investitore.

Danas je u Sarajevu počela prva regionalna konferencija'' Tržište kapitala u funkciji razvoja'' koju su zajednički organizirale Sarajevska, Banjalučka i Montenegro burza, a koja je okupila  i predstavnike drugih burzi kao i investitore.

(Tarik Kurbegović)

Cilj konferencije je, prema riječima organizatora, unaprijeđenje stanja na tržištu kapitala regije, te stvaranje novih financijskih instrumenata koji će privući investitore.

Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze- burze, otvarajući današnju konferenciju, kazao je da ona bila logičan iskorak nakon potpisivanja sporazuma o stvaranju zajedničke trgovinske platforme koju su krajem prošle godine potpisale ove tri burze.

"Nadamo se da će se broj članova iz godine u godinu biti sve veći", kazao je Kurbegović. Navodi i to da je  jučer Sarajevo također bilo domaćin izvršnog komiteta Euroazijskih burzi FEAS-a. ''Zbog toga smo iskoristili priliku da te investitore i članice zadržimo na našoj konferenciji kako bi im predstavili potencijale naša tri tržišta'', kaže Kurbegović.

O tome dokle se došlo sa aktivnostima uvezivanja burzi direktor SASE-a, ističe da uvezati tržišta nije lagana stvar jer pored tehničkog podrazumijeva i uvezivanje institucija i usklađivanje standarda.

 ''Usvojili smo plan aktivnosti, naši timovi rade na izradi e-trading platformi preko kojih će se trgovati'', navodi Kurbegović.

Dodaje da je jedna o ključnih razloga zbog kojih su se odlučili za ovakav vid suradnje učiniti tržište privlačnim za strane investitore i to sa povećanjem likvidnosti i brojem financijskih instrumenata koji se investitorima nudi.

Milan Božić, direktor Banjalučke burze, kazao je da će danas sudionicama predstaviti dosadašnje i buduće aktivnosti na povezivanju ove tri burze. ''Mislimo da ćemo na ovaj način od servisa koji je do sada bio naslonjen prije svega na prtivatizaciju postati servis koji osigurava stabilan izvor financiranja za razvojne projekte', istaknuo je Božić.

Gojko Maksimović, direktor Montenegro berze, kazao je da je zadatak tržišta kapitala stvaranje financijskih instrumenata koje doprinose boljem transferu sredstava, diversifikaciji rizika i istovremeno  povećanju likvidnosti. ''Nadamo se da će tržište kapitala dobiti veću ulogu u okviru cjelokupnog ekonomskog sistema, te da ćemo sa ovim regionalnim povezivanjem utjecati na povećanje udjela tržišta kapitala u izvorima financiranja kao i poboljšanju razvoja samog tržišta'', kazao je Maksimović.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital