Bez povezivanja, tržišta kapitala u regiji će umrijeti

25.05.2013. 09:21 / Izvor: eKapija.ba
Bez povezivanja, tržišta kapitala u regiji će umrijeti

Ako kreirate platformu kojoj svi mogu lako pristupiti, onda imate šansu, rekao je Baltaci i dodao kako preduvjete već imamo i da se oni ogledaju u korištenju slične infrastrukture, tehnologije, regulatornih okvira...

Povezivanje malih tržišta kao što su trenutno tržišta regije jedini je mogući recept za njihov daljnji razvoj, istaknuli su skoro svi sudionici  prve regionalne konferencije o tržištu kapitala koja je jučer održana u Sarajevu. Generalni direktor Istanbulske berze Ibrahim Turhan je kazao da se burze i tržišta kapitala suočavaju sa brojim izazovima i na globalnom tržištu. Širom svijeta regulatori na tržištu kapitala poduzimaju ozbiljne mjere kako bi pomogli oporavku tržišta, ali je bitno da sve regulatorne promjene, kako je istaknuo, uzmu u obzir specifičnosti ekonomija.

(Ibrahim Turhan)

Naglasio je i važnost regionalnog povezivanja i suradnje među tržištima kapitala, ali i među regulatornim tijelima koja trebaju podržavati takve oblike zajedničkog djelovanja."Širom svijeta regulatori na tržištu kapitala poduzimaju ozbiljne mjere na usklađivanju propisa i brisanju razlika između lokalnih propisa. Vi ovdje imate jednu veliku prednost, a to je da govorite jezikom kojim se razumijete međusobno, imate ista tehnološka rješenja i iste ili slične module trgovanja. Stoga vi već imate ispunjen veliki preduvjet za povezivanje lokalnih tržišta putem jedne platforme za trgovanje", istakao je Turhan.

Dodao je da ukoliko tržišta ostanu fragmentirana, možemo biti sigurni da ćemo umrijeti. Posebno je naglasio važnost bolje suradnje u regiji Balkana. "Ove ekonomije mogu bolje djelovati, postoji potreba za saradnjom. Mala i srednja poduzeća imat će problema sa financiranjem svojih aktivnosti jer banke imaju problema a i troškovi financiranja neće ostati na ovom nivou, tako da treba izvući koristi iz ovoga što imamo na raspolaganju", istaknuo je Turhan ukazujući na potrebu da tržište kapitala treba iskoristi za dolazak do izvora financiranja. 

Naglasio da je Istanbulska burza spremna učiniti sve da suradnja u regionu bude unaprijeđena i da tržišta kapitala u SEE uspješno djeluju. 

Mustafa Baltaci, generalni tajnik Federacije euro-azijskih burzi, osvrnuvši se na stanje na burzama na Balkanu istaknuo je da one trenutno nemaju likvidnost te zbog toga ne mogu privući investitore sa pravim cijenama. 

"To je začarani krug. Tržišta su pojedinačno mala. Ali ako kreirate platformu kojoj svi mogu lako pristupiti, onda imate šansu", rekao je Baltaci i dodao kako preduvjeti za to postoje a ogledaju se u sličnosti jezika,  infrastrukture koje burze već koriste , te korištenju iste tehnologije, sličnosti regulatornih okvira, a institucije se pojedničano dobro poznaju. Kazao je da suradnja burzi u regiji neće biti prvi takav pristup jer sličnu saradnju ostvaruju burze Omana, UAE, Bahreina i Katara. 

Sa tim stavom se slaže i predsjednik odbora direktora Montenegro burze Đorđe Đurđić koji ističe da su Montenegro, Banjalučka i Sarajevska burza, ali na neki način i burza u Skoplju, četiri najmanje burze na prostoru bivše Jugoslavije te je zato njihova jedina mogućnost da krenu u procese regionalne suradnje. "Ukoliko mi između sebe uspostavimo blisku i dobru suradnju i tako stvorimo kritičnu masu koja je neophodna za pritisak i prema ostalim, većim burzama, da se aktivnije uključe u ove procese. Nažalost, nekada se dešava da su burze i ekonomski procesi u sjenci političkih procesa, a smatram da bi to trebalo biti obrnuto", kazao je Đurđić.

Smatra da bi se uspostavom jedinstvene platformi sa ponudom cjelokupnog materijala za trgovanje koji se nudi na burzama bivše Jugoslavije napravila atraktivna prilika za domaće investicije, ali i za američke, te fondove iz EU i Azije, a misli da bi mogli privući i neke kompanije iz Kine, Rusije.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital