Do kraja godine Banjalučka burza uspostavlja repo tržište

27.05.2013. 09:35 / Izvor: eKapija.ba
Do kraja godine Banjalučka burza uspostavlja repo tržište

Pored repo tržišta Banjalučka burza planira, u okviru tržišta novca, uključiti još tri tržišta i to tržište depozita, kratkoročnih vrijednosnih papira te tržište deviza.

Kako bi uvećala likvidnost na burzanskom tržištu Banjalučka burza do kraja godine planira uspostaviti repo tržište. Milan Božić, direktor Banjalučke burze ovo je potvrdio na prvoj regionalnoj konferenciji "Tržište kapitala u funckiji razvoja" koja se održala prošlog petka u Sarajevu. Predstavljajući razvojne projekte ove burze kazao je da su već kreirali posebnu platformu tržišta novca, čiji dio će dio biti i repo tržište.

Uvođenjem repo tržišta žele tržište novca učiniti aktivnijim, s obzirom da banke danas imaju stroge limite u pogledu izloženosti. To misle izvesti kroz sell/bay/back tržište, ne klasični repo. Ta transakcija predstavlja najjednostavniji oblik repo posla- sastoji se od prodaje vrijednosnog papira i njegove ponovne kupnje, no bez okvirnog ugovora koji obuhvaća obje transakcije.

 ''Imat ćemo dva osnovna simbola – jedan će se odnositi na državne obveznice, a drugi na municipalne i iz ta dva osnovna simbola ćemo izvesti podsimbole vezane za ročnost, odnosno bit će moguće pozajmljivati uz kolateral na jedan dan, tjedan, mjesec, tri mjeseca, šest mjeseci, te godinu dana. S tim da će sudionici umjesto cijena obveznica unositi zahtjevane kamatne stope, odnosno zahtjevane prinose i stope kolaterala'', istaknuo je Božić dodajući da je platforma spremna te da je još trebaju poslati Komisiji za hartije od vrijednosti RS-a na odobravanje.

U Banjalučkoj burzi očekuju da će ovo dodatno popraviti interes za obveznice s obzirom da će ovim biti omogućeno da oni koji su kupili obveznice sada moći da financiraju buduće nabavke tako što će obveznice prodati na određeni kratak period bankama ili nekim drugim inverestitorima koji imaju raspoloživi višak novaca.

Pored repo tržišta Banjalučka burza planira uključiti još tri tržišta i to tržište depozita, kratkoročnih vrijednosnih papira te tržište deviza. Božić smatra da postoji opravdanost za uvođenje tržišta depozita s obzirom da veliki broj banaka ovdje ima svoje vlasnike u inozemstvu i ne može tako lako stvariti određene transakcije sa Centralnom bankom BiH. "Kad je riječ o tržištu kratkoročnih vrijednosnih papira izmjenama propisa bit će ostvareni uvjeti da uz trezorske zapise budu omogućeni certifikati o depozitu, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi. Ovo sve će se nalaziti na platformi tržišta novca, koja bi trebala biti operativna do kraja godine", istakao je Božić.

Ovo nije sve. Božić navodi da je BLSE razvila još jednu platformu koja se odnosi na dug poslovnih subjekata. Riječ je platformi za multilateralne kompenzacije, koju su na BLSE-u razvili u suradnji sa Ministarstvom financija. "Zakon je još uvijek u fazi nacrta, ali u konačnoj verziji zakona bi se trebalo očekivati da svi poslovni subjekti budu obaviješteni da prijave sve ono što nije plaćeno do određenog datuma. Dug će se prijavljivati kod mreže banaka, a Banjalučka burza će izvršiti prebijanje na  nacionalnom nivou i  dostaviti izvještaje svim subjektima", ističe direktor BLSE-a.

Osim mogućnosti za prebijanje dugova kroz platformu će biti moguće i prenošenje dugova. Božić smatra da će ovo znatno olakšati naplatu potraživanja jer će se imati u vidu kompletna potraživanja na nivou države i bit će moguća prodaja potraživanja.Navodi da bi izmjenama propisa trebale biti osigurane stimulacije da oni koji otkupljuju potraživanja imaju adekvatan porezni tretman. "Ova platforma je već gotova, očekujemo da u narednih mjesec dana bude usvojeno zakonsko rješenje u formi nacrta i da ide u javnu raspravu", kazao je Božić.

D.Kozina

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital