Struktura deviznih rezervi banke Rusije je stabilna

02.11.2009. 16:10 / Izvor: Fena
Struktura deviznih rezervi banke Rusije je stabilna

Banka Rusije ocjenjuje da je struktura njenih deviznih rezervi stabilna i sigurna i ne planira da one budu restrukturirane, izjavio je prvi zamjenik predsjednika ruske centralne banke Aleksej Uljukajev.

U intervju u časopisu "Itogi" koji je objavljen 02.11.2009. godine, Uljukajev je rekao da je struktura deviznih rezervi "u skladu s trgovinskim bilansom i sa strukturom zaduženosti kompanija".

"Naše devizne rezerve su približno 47 % u dolarima, oko 41 % u eurima, približno 10 procenata u britanskim funtama, oko dva procenta u jenima", precizirao je on i dodao da se ta struktura u stotim ili desetim dijelovima procenta stalno mijenja zbog promjene prinosa hartija od vrijednosti, prenio je Prime-Tass.

Uljukajev je također rekao da dugovanja po takozvanim lošim kreditima rastu osam do 10 % mjesečno, ali je uvjeren da nema drugog talasa krize u Rusiji.

"Trenutno obim naših loših dugova i dalje raste i sada je dvostruko veći nego na kraju prošle godine. Do kraja ove godine će još malo porasti i dostići 10 % ukupnog kreditnog portfelja. To je, međutim, znatno manje od 30-40 %, koliko je prognozirano u januaru", rekao je Uljukajev i dodao da će taj problem vjerovatno ostati i tokom 2010. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital