Na berzama dolar ojačao, akcije pojeftinile

08.12.2009. 09:17 / Izvor: Fena
Na berzama dolar ojačao, akcije pojeftinile

Dolar je na evropskom deviznom tržištu napredovao 07. decembra 2009. godine prema euru do petosedmičnog maksimuma, nakon što su investitori procijenili da bi američke kamate mogle da se uvećaju ranije nego što se donedavno očekivalo.

Cijene akcija su na efektnim berzama širom svijeta opale sa 14-mjesečnog maksimuma dostignutog u petak, a posebno su bile na udaru dionice nekih evropskih banaka nakon izvještaja da bi Velika Britanija mogla uvesti neku vrstu poreza na bankarske bonuse.

Američka valuta je, prema izvještaju Reutersa, u prijepodnevnoj trgovini ojačala na 1,4761 za euro, ili 0,6 % više nego na kraju prošlosedmičnog poslovanja.

U ranoj popodnevnoj trgovini euro se, međutim, "povratio", premašivši granicu od 1,49 dolara, dok je u isto vrijeme "zelena valuta" kotirala nešto više od 90 jena, 1,0218 švicarskih franaka i 1,6334 za funtu sterlinga.

Reuters podsjeća da je u petak dnevna vrijednost američke valute uvećana prema jenu najviše od februara 1999. godine, nakon izvještaja američkog Tajništva za rad u kome se navodi da je u vodećoj svjetskoj privredi tokom novembra izgubljeno svega 11.000 radnih mjesta, ili desetak puta manje nego što se predviđalo.

Jen je prije sedmicu dana u odnosu na američkog takmaca vrijedio najviše od sredine protekle decenije, ali su podaci s američkog tržišta rada naglo preokrenuli raspoloženje deviznih trgovaca i utjecali na snažan skok "zelene novčanice", ističu berzanski specijalisti u Londonu.

Analitičari na čije mišljenje se poziva Reuters smatraju da bi američka emisiona banka (Fed) mogla do augusta iduće godine povećati vlastitu referentnu kamatu na 0,50 %, sa sadašnjih nula do 0,25 %.

Investitori će u svakom slučaju pažljivo pratiti sljedeće poteze Feda od kojih će, kako ističe agencija Bloomberg, dosta ovisiti i kretanje cijena akcija i kurseva vodećih valuta.

Glavni evropski indeks akcija u ponedjeljak je oslabio tokom rane prijepodnevne trgovine jedan posto, a snizili su, za 0,6 %, i indikatori koji ukazuju na smjer kretanja cijena akcija u 23 najrazvijenije zemlje, kao i u državama s brzorastućim privredama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital