Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze: Emisijom obveznica finansiramo projekte

05.02.2010. 11:05 / Izvor: Glas Srpske
Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze: Emisijom obveznica finansiramo projekte

Na Banjalučkoj berzi lani su uspješno završene javne emisije obveznica opština Gradiška, Šamac i Bijeljina u ukupnoj vrijednosti od 18,28 miliona maraka, a novcem prikupljenim kroz emisiju ove opštine su finansirale neke od strateških infrastrukturnih projekata, kazao je "Glasu Srpske" pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić.

Na redovnom trgovanju obveznicama na Banjalučkoj berzi, kazao je Lakić, lani je ostvaren promet od 30,2 miliona maraka, što je za 159 odsto, odnosno za oko 18 miliona maraka više nego u 2008. godini, kada je promet obveznicama iznosio 11,6 miliona maraka.

"U 2008. godini grad Banja Luka i opština Laktaši završili su proces emisije obveznica u ukupnoj vrijednosti od 17 miliona maraka. Sredstvima od emisije akcija grad Banja Luka izgradio je i pustio u funkciju most preko rijeke Vrbas, dok opštine Laktaši i Gradiška iz sredstava prikupljenih iz emisije obveznica grade strateške infrastrukturne objekte", rekao je Lakić i dodao da obveznice opštine Šamac imaju specifičnu namjenu, jer su emitovane da bi se prevazišli problemi finansiranja i uspostavila dugoročna likvidnost budžeta opštine.

Opština Bijeljina, ističe Lakić, sredstvima dobijenim kroz emisiju obveznica finansira četiri infrastrukturna projekta.

"Radi se o projektima koji se odnose na uređenje industrijske zone, toplovodne mreže, lokacija za plansku gradnju i izgradnju centra za kulturu", kazao je Lakić.

On je podsjetio da su lani najveći promet od obveznica na Banjalučkoj berzi imale tri emisije obveznica RS emitovane po osnovu duga za materijalnu i nematerijalnu ratnu štetu, u ukupnoj vrijednosti od više od 20 miliona maraka.

"Ako uzmemo u obzir redovan promet obveznica i javnu ponudu obveznica, udio prometa obveznica u ukupnom prometu na Banjalučkoj berzi u 2009. godini iznosio je oko 28 odsto, dok je učešće prometa obveznicama u 2008. godini iznosilo oko deset odsto", rekao je Lakić, dodavši da je u periodu od 2002. do 2007. godine učešće prometa obveznica bilo gotovo zanemarljivo.

Darko Lakić je rekao da se emisija opštinskih obveznica uglavnom isplati većim opštinama, jer nije praksa da se obveznice emituju da bi se finansirali projekti čija je vrijednost mjerena desetinama ili stotinama hiljada maraka.

"Sigurno je da postoji još nekoliko opština u RS koje imaju potencijal za emisiju obveznica i nadamo se da će opštinske obveznice postati sve dominantniji način zaduživanja opština u RS", dodao je Lakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital