Sve više stranih radnika

Izdate 2.034 radne dozvole za strane radnike u RS-u

27.11.2023. 11:07 / Izvor: Nezavisne novine
strani radnici

Zavod za zapošljavanje Republike Srpke za deset mjeseci ove godine izdao je 2.034 radne dozvole za strance.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske za deset mjeseci ove godine izdao je 2.034 radne dozvole za strance, a najviše ovih dozvola izdato je državljanima Turske, Srbije, Bangladeša.

Naime, prema podacima Zavoda, od ukupnog broja, 1.421 ulazi u kvotu, dok su 974 za novo zapošljavanje, 272 radne dozvole su poništene, a 167 produženo.

"Najviše radnih dozvola izdato je državljanima Turske, Srbije i Bangladeša, a što se tiče djelatnosti, najviše radnih dozvola je izdato u oblasti građevinarstva, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačke industrije, trgovine na veliko i malo, te uslužnih djelatnosti", pojasnili su iz Zavoda.

Dodaju da se radne dozvole obično izdaju na period od godinu dana, ali ima i onih koje se izdaju na period do 90 dana kada su u pitanju privremeni i povremeni poslovi.

"Godišnja kvota radnih dozvola stranim državljanima za ovu godinu u Republici Srpskoj je 1.400, od čega 1.000 novih i 400 produženih radnih dozvola. Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske je sredinom prošlog mjeseca donio odluku o izmjenama odluke o utvrđivanju kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca i lica bez državljanstva", kazali su iz Zavoda.

Dodaju da je pomenuta odluka dostavljena resornom ministarstvu radi davanja saglasnosti Vlade Republike Srpske na nju.

"Dakle, radi se o tome da je kvota radnih dozvola za ovu godinu ostala ista, odnosno 1.400 na godišnjem nivou, s tim da je unutar pomenute kvote povećan broj novoizdatih radnih dozvola za 150, a smanjen broj produženih radnih dozvola za 150", kazali su iz Zavoda.

Pomenute izmjene su rađene zbog povećanog broja zahtjeva za novoizdate radne dozvole.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kazao je da ne čudi da se svake godine sve više stanaca može vidjeti upravo na mjestima gdje su donedavno radili naši radnici.

"Naša populacija u velikoj mjeri napušta ovaj prostor i odlazi u zemlje razvijenijih ekonomija, a za one poslove koje nudimo mi u RS-u ne postoji interes radne snage na evidencijama zavoda za zapošljavanje. Tako da je izvjesno da poslodavci ne mogu računati na ono što mi imamo na evidenciji, a epilog je da mi već imamo značajno prisustvo strane radne snage", objašnjava Aćić.

Dodao je da se za sada privreda još nekako i snalazi, ali s obzirom na strukturu ponude radne snage i trenutne zaposlenosti, izvjesno je da će, kako kaže Aćić, nedostajati sve više kadra u svim sektorima.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeca", ističe da je primjetno da je u skoro svim oblastima privrede dosta stranih radnika.

"Ugostiteljstvo je sigurno posljednja privredna oblast koja će moći sebi da priušti da uvozi radnike iz drugih zemalja, osim možda Srbije, a i sada imamo veliki broj radnika upravo iz ove zemlje", kazao je Kurtinović.

Prema njegovim riječima, radnici iz Turske i drugih zemalja mogu jedino da rade neke pomoćne poslove u ugostiteljskim objektima, kao što je pranje suđa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital