Borba protiv sive ekonomije: Samo je smrt izvjesna, porez se može utajiti

15.06.2015. 08:27 / Izvor: Oslobođenje
Borba protiv sive ekonomije: Samo je smrt izvjesna, porez se može utajiti

Budžetske rashode je nekako moguće kontrolisati, ali je malo teži posao povećati prihode, istaknuto je na početku rasprave o temi poreza - Reforma porezne uprave i borba protiv sive ekonomije.

Posljednjeg dana Samita ministara finansija i guvernera regiona u Bečićima (Crna Gora) održan je panel direktora poreznih uprava regiona - Reforma porezne uprave i borba protiv sive ekonomije.

Budžetske rashode je nekako moguće kontrolisati, ali je malo teži posao povećati prihode, istaknuto je na početku rasprave o temi poreza. Tema je svakako važna za BiH iz razloga što je procenat sive ekonomije u našoj zemlji između 25 i 30 posto.

Milan Lakićević, direktor Porezne uprave Crne Gore, kazao je kako u kampanji protiv sive ekonomije moramo imati regionalnu saradnju, jer siva ekonomija djeluje po sistemu spojenih posuda, ako je pritisnete na jednom mjestu, ona se pojavi na drugom.

Lično istraživanje

"Da vam ne pričam o rezultatima borbe protiv sive ekonomije i iznosim suhe brojke, prošetajte našim plažama, uđite u restorane i vidjećete rezultate borbe", rekao je Lakićević. On je dodao kako je procjena sive ekonomije u Crnoj Gori 20 posto i svako može napraviti vlastito istraživanje: "Uđite u pet restorana i kafića i vidite koliko ćete dobiti fiskalnih računa. Evo, ja sam bio u jednoj razvijenoj zemlji i u glavnom gradu, u samom centru, ušao sam u nekoliko restorana i nigdje nisam dobio račun. Kakva treba biti moja percepcija poreske discipline?"

S obzirom na to da sve porezne uprave u regionu imaju problem sa nedostatkom kadra, na samitu je iznesena ideja da se on riješi na način da se iz drugih državnih institucija, u kojima ima i previše zaposlenih, dio njih prebaci u porezne uprave. Lakićević je na to kazao: "Ja to neću. Ako od mene neko traži da mu dam zaposlenika, budite sigurni da mu neću dati nekoga ko je stručan i ko zna raditi. Daću mu nekoga za koga sam siguran da ništa ne zna. Eto vam ih pa ih uzmite u privredu. Nama trebaju stručni ljudi, koji imaju nova znanja i koji mogu pratiti nove trendove".

Govoreći o regionalnoj saradnji, Lakićević je rekao kako porezne uprave dobro sarađuju, čak je naveo primjer da u Crnu Goru dolaze inspektori iz drugih zemalja i zajedno sa crnogorskim kolegama rade na otkrivanju nepravilnosti.

"U borbi protiv sive ekonomije veoma je značajna regionalna saradnja, jer samo sinergijsko djelovanje zemalja daće rezultate", kazala je direktorica Porezne uprave Srbije Dragana Marković.

Neprijavljeni radnici

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave Federacije BiH, kazao je da u regionu imamo problem naplate poreza od građana, odnosno estradnih umjetnika, jer često se dešava da upravo oni izbjegavaju plaćanje poreza na prihode.

On je naglasio da BiH ima najkomplikovaniji porezni sistem u Evropi, a možda i u svijetu - dvije entitetske porezne uprave, koje prikupljaju direktne poreze i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, zadužena za naplatu carina, akciza i PDV-a.

"Imamo značajnu poreznu evaziju, ali niko nema 100 posto naplatu poreza, procenat evazije u Skandinaviji je 12 posto, a kod nas je vjerovatno iznad 30 posto. Čak i u SAD-u ima toga iako vam kažu da morate samo dvije stvari: umrijeti i platiti porez", kazao je Arifović.

Moderator panela Milan Ćulibrk dodaje da, pošto je u BiH sve komplikovano, valjda je i smrt komplikovana.

Bez obzira na to što prihod Porezne uprave Republike Srpske svake godine raste, najveći problem je siva ekonomija, odnosno neprijavljeni subjekti i radnici, neizdavanje fiskalnih računa, transferne cijene i transakcije povezanih lica. U Poreznoj upravi RS-a veliki broj ljudi još radi manuelne poslove, kao što je daktilografija.

"Sada implementiramo informacioni sistem koji će omogućiti da te ljude prebacimo na konkretne poslove, kao npr. analizu rizika", kazala je Zora Vidović, direktorica Porezne uprave RS-a.

Iznoseći podatke o sivoj ekonomiji u regionu, gotovo svi su kazali da je procenat sive ekonomije oko 20 posto.

Foto: SRNA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital