Penzioni rezervni fond RS kupio akcije Facebooka, Raiffeisen bank, Berkshire Hathaway

16.04.2021. 09:28 / Izvor: Akta.ba
Penzioni rezervni fond RS kupio akcije Facebooka, Raiffeisen bank, Berkshire Hathaway

Penzioni rezervni fond (PREF) RS ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 milion KM.

Penzioni rezervni fond (PREF) RS ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 milion KM, od čega će Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM. Jedna od najvažnjih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana tržišta na kojima su, između ostalih, kupili akcije Facebooka, Raiffeisen bank International, Berkshire Hathaway.

Ukupni prihodi PREF-a lani su iznosili 11,7 miliona KM, a Fondu PIO će, kako kažu u upravi Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske biti isplaćena dividenda u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana finansijska tržišta.

Između ostalih, kupili su akcije Facebook-a, Raiffeisen bank International, Berkshire Hathaway, Viena Insurance Group, Allianz SE…

"Jedna od aktivnosti, na koju možemo biti ponosni, predstavljaju operacije na međunarodnom tržištu. Prošle godine smo oprezno iskoračili na strane berze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inostranstva. Na taj način smo imovinu pod uprvljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Ostvarili smo povrate na uloženu imovinu od oko 15 posto i dobili prve dividende", naveli su iz uprave Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS.

Istakli su i da je šest emitenata Republike Srpske iz portfelja PREF-a isplatilo dividendu u ukupnom iznosu od 6.242.336 maraka

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital