Ulaganje u dionice kao dugoročno najmudrija investicija, kako ih odabrati?

01.02.2022. 10:40 / Izvor: Akta.ba
investiranje

Mnogi će se složiti sa tvrdnjom da je ulaganje u dionice dugoročno najmudrija investicija, s toga se postavlja pitanje kako odabrati one prave?

Investiranje podrazumijeva upotrebu kapitala ili nekih drugih sredstava sa ciljem ostvarivanja prihoda.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić smatra da je riječ o historijskom iskoraku koji se desio u određenom momentu čovječanstva i da je to pojam koji je usko povezan sa pojmom štednje.

"U jednom trenutku je čovjek shvatio da više dobiva ako se odriče sadašnje potrošnje zarad budućih prilika. Ključni koraci u kontekstu investiranja se odnose na obezbjeđivanje investicionih sredstava, zatim informacija, i u konačnici implementacije i monitoringa date investicije", objasnio je za Aktu Čavalić.

ADMIR ČAVALIĆ

On kaže da se danas investiranjem osiguravaju tzv.pasivni prihodi tako da je to posebno poželjno za sve one koji imaju neki stabilan izvor dohotka (npr. posao).

"Postoje različiti oblici investiranja. Investiranje u dionice, uopšteno hartije od vrijednosti, nekretnine, kriptovalute, pa čak i u sličice, podruma vina, zalihe sira itd. Teorijski, sve što nosi potencijal buduće koristi je moguće posmatrati prilikom za investiranjem", pojašnjava Čavalić.


Vrste investitora i strategije investiranja

Danas postoje različite vrste investitora shodno kriterijima podjele.

"Možda najlakše za razumjeti onu koja dijeli investitore na privatne, institucionalne i strane. Kada je riječ o strategijama za investiranje, isto vrijedi. Tako možemo imati investitore koji koriste strategije fokusirane na vrijednost, ili potencijal rast, ili pak one koji prate aktuelne trendove", rekao je Admir, i dodao da su prisutni i oni koji po automatizmu ulažu sredstva, što predstavlja jednu zanimljivu strategiju investiranja.

Važno je naglasiti da bi se investiralo u bolju budućnost potrebno je razumjeti vlastite kapacitete i ciljeve.

Admir je mišljenja da se može postaviti niz pitanja koja prethode investiciji.

"Da li je riječ o višku kapitala? Da li je cilj ostvariti relativno siguran prihod na period od 20 godina ili pak brzu zaradu u roku od par mjeseci? Postoji na desetine drugih pitanja koja determinišu proces investiranja. Moja preporuka je da se prate tržišni trendovi i pokuša 
razumjeti/osjetiti gdje se nazire rast", poručuje on.

INVESTICIJE

On također upozorava da iako investiranje ima svoje prednosti, da ipak postoji čitav niz rizika koji se vežu za investiranje od naglog pada pada vrijednosti investicije preko iznenadnog događaja koji ima izuzetan uticaj na portfolio pa sve do valutnih rizika, ukoliko je riječ o inostranim investicijama. Rizici prate svaki oblik investicije pa tako i ovaj.

Kako odabrati prave dionice na berzi?

Na berzama postoje hiljade dionicama, pa se postavlja pitanje kako odabrati one prave?

Čavalić smatra da sve zavisi od investicionog cilja odnosno preferencija samog investitora.

"Ukoliko postoji veća sklonost riziku onda se preporučuje praćenje kratkoročnih trendova, a kako bi se pokušalo identifcirati one dionice koje će u kratkom roku ostvariti izuzetni rast. Svake godine postoje primjeri istih, naročito iz oblasti IT-a. Ako investitor ima averziju prema riziku onda predlažem da investira u dionice poznatih, renomiranih kompanija. Bitno je navesti da nema magične formule. Poznata je priča o velikanu ekonomije, John Maynard Keynes, koji je značajan dio bogatstva potrošio na investiranje, pogrešno vjerujući da je moguće modelirati vlastiti uspjeh", objasnio je.

DIONICE

Priliko biranja dionica važno je uspostavljanje dugoročnih ciljeva, a Admir kaže da te dugoročne tendencije idu u prilog opštem rastu tržišta dionica. To pokazuje historijska analiza, i zbog toga on predlaže da se razmisli i o ovoj strategiji inevestiranja. Naravno, dodaje on, ovo zavisi od raspoloživog dohotka investitora, odnosno potencijala za investiranjem.

Mnogi će se složiti sa tvrdnjom da je ulaganje u dionice dugoročno najmudrija investicija.

"Ulaganje u dionice jeste dugoročno najmudrija investicija ukoliko se posmatra činjenica da imamo dugoročni rast berzanskih indeksa. Ono što je ograničavajuće za pojedinca kao investitora je nedostatak kapitala za ostvarivanje dugoročne investicije, ali i vremena za ubiranjem prihoda iste. Zbog toga ovu strategiju prihvataju institucionalni investitori (vani npr. privatni penzioni fondovi i slično)", pojasnio je za Aktu Čavalić.


Investiranje u BiH

Nedovoljno razvijeno tržište kapitala i nizak nivo finansijske i ekonomske pismenosti građana doveli su do toga da građani BiH ne investiraju dovoljno.

"Građani BiH nažalost ne investiraju dovoljno. Morate razumijeti da su u razvijenim zemljama svijeta, građani prije više od 100 godina imali razvijene mehanizme za investiranje viška kapitala – u našoj zemlji i zemljama regiona, u različitim razdobljima tog perioda – višak kapitala se obično oduzimao (od strane države ili pak nekih drugih organiziranih moćnika)", zaključio je Čavalić.

E.S. 













 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital