Slovenačka Intereuropa kupuje preostale dionice sarajevske Intereurope, želi 100% vlasništvo

11.03.2022. 08:39 / Izvor: Akta.ba
kupovina dionica

Kompanija kupovinom preostalih dionica ostvaruje 100% vlasništvo nad sarajevskom Intereuropom.

Slovenačka Intereuropa objavila je ponudu za preuzimanje dioničkog društva Intereuropa RTC d.d. Sarajevo.  

Naime, Intereuropa iz Slovenije posjeduje skoro 96% dionica, a ponuda se odnosi na preostale redovne dionice koje nisu u njenom vlasništvu, odnosno za kupovinu 4,22% dionica sarajevske Intereurope.

"Ponuđena cijena po jednoj dionici (akciji) iznosi 145,34 KM, odnosno 145,34% od nominalne vrijednosti dionice", navedeno je u ponudi. 

U ponudi je naglašeno da je ponuda za preuzimanje upućena svim dioničarima ciljanog društva, a izvor finansiranja su vlastita sredstva iz redovnog poslovanja.

Istaknuto je da ponudilac ima namjeru sticanja svih dionica društva "Intereuropa RTC d.d. Sarajevo", sa ciljem rukovođenja, te namjerom zadržavanja osnovne djelatnosti.

"Ponudilac proširuje poslovanje na komplementarna područja i planira da postane vodeći logistički operator u Sloveniji i jedan od najvažnijih u regionu. Ciljno društvo je snažna logistička kompanija koja je svojim poslovanjem i potencijalom u potpunosti u skladu sa razvojnom strategijom ponudioca. Ponudilac namjerava, kao snažan strateški investitor da pomogne ciljnom društvu u razvoju njegovog potencijala, tako da će u procesu integracije, nakon što se uspostave zakonske osnove, provoditi aktivnosti optimizacije poslovanja ciljnog društva", navedeno je u ponudi. 

U planu je povećanje prihoda, sticanje većih regionalnih kupaca kao i modernizacija ključnih operativnih procesa.

"Zajedno ponudilac i ciljano društvo će postati jedan od vodećih distributera sa naprednim logističkim rješenjima", istaknuto je u oglasu.


E.S. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital