Kinezi prenijeli vlasništvo nad najvećim vjetroparkom u BiH

18.09.2022. 11:27 / Izvor: Akta.ba
kina

Kineske kompanije prenijele su vlasništvo nad jednim od najvećih projekata izgradnje vjetroparka u BiH na kompaniju iz Luksemburga.

Kineske kompanije prenijele su vlasništvo nad jednim od najvećih projekata izgradnje vjetroparka u BiH na kompaniju iz Luksemburga.

Vlada Livanjskog kantona, kao koncesor, donijela je Odluku o davanju saglasnosti na prenos vlasničkih udjela u društvu "VE Ivovik d.o.o. Sarajevo", sa sadašnjeg vlasnika firme Sinohydro (Hong Kong) Holding Limited, s vlasničkim udjelom 51 posto, na novog vlasnika Ivovik (Luxembourg) Wind Power S.à r.l, s vlasničkim udjelom 51 posto.

Kako je rečeno nakon sjednice održane u Livnu, Vlada ovim "potvrđuje i prihvaća da će konačna vlasnička struktura udjela firme VE Ivovik d.o.o. Sarajevo biti kako slijedi: Ivovik (Luxembourg) Wind Power S.à r.l – s vlasničkim udjelom 51 posto – Cntic Capital (Hong Kong) CO., Limited, s vlasničkim udjelom 39 posto i Ekrem Nanić, Banja Luka vlasničkim udjelom 10 posto.

Podsjetimo, ranije je najavljeno da će kineski investitori uložiti 130 miliona eura u vjetroelektranu "Ivovik", čija izgradnja je planirana na području Tomislavgrada i Livna, na jugozapadu Bosne i Hercegovine (BiH).

"Ivovik" je prva vjetroelektrana u BiH koja je u javnosti zvanično najavljena kao kineska investicija, s obzirom na to da je Kina do sada uglavnom financirala ekspanziju termoelektrana na ugalj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital