POZITIVNO MIŠLJENJE

AS Holding preuzima zeničku kompaniju i planira velike investicije do 2025. godine

06.01.2023. 09:52 / Izvor: Akta.ba
zim

Uprava i Nadzorni odbor Zeničke industrije mlijeka (ZIM) izrazili su pozitivno mišljenje u vezi s namjerom preuzimanja od strane AS Holdinga.

Uprava i Nadzorni odbor Zeničke industrije mlijeka (ZIM) izrazili su pozitivno mišljenje u vezi s namjerom preuzimanja od strane AS Holdinga.

Kompanija AS Holding iz Tešnja objavila je krajem decembra ponudu za preuzimanje društva Zenička industrija mlijeka (ZIM)

Ponuda se odnosi na preostalih 134.303 redovnih dionica, odnosno 48,1345 % od ukupnog broja dionica, nominalne vrijednosti 10,00 KM, koje u trenutku davanja Ponude za preuzimanje nisu u vlasništvu ponuditelja. Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 8,00 KM, što predstavlja 80,00 % od nominalne vrijednosti dionica.

"Na osnovu prometa koji je ostvaren na Sarajeskoj berzi, smatramo da je ponuđena cijena u Ponudi za preuzimanje dioničkog društva u skladu sa odredbom čl. 16. Zakona o preuzimanju dioničkih društava, što je potvrdila Komisija za vrijednosne papire FBiH e i kao takvu smatramo je prihvatljivom", navode iz Upravnog i Nadzornog odbora ZIM-a.

Knjigovodstvena vrijednost dionice na dan 30.06.2022. godine iznosila je 24,98 KM, a neto dobit 291.823 KM.

AS Holding ima namjeru da u narednom prriodu poslovanja ciljnog društva u mnogome osnaži tržišnu poziciju proizvoda i unaprijedi postojeći asortimana proizvoda.

Također, namjerava da unaprijedi postojeći kapacitet prizvodnje zbog povećanja obima proizvodnje za više od 25% u naredne 3 do 4 godine. 

"Cilj je svakako i povećanje produktivnosti u proizvodnom procesu, uvođenjem savremenije opreme u proizvodnih procesa, kao i povećanje broja uposlenih u proizvodnim procesima", navodi se. 

Nekim investicijama AS Holding će u periodu do 2025. godine povećati broj otkupnih stanica za otkup svježeg mlijeka i mliječnih sirovina za cca 40%.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital