TRGOVINA NA SASE

Ko je kupio dionice Igmana za pola miliona KM

17.01.2023. 08:59 / Izvor: Akta.ba
igman konjic

Na Sarajevskoj berzi jučer je ponovo trgovano dionicama namjenske industrije Igman iz Konjica.

Na Sarajevskoj berzi jučer je ponovo trgovano dionicama namjenske industrije Igman iz Konjica.

Na slobodnom tržištu ostvaren ukupan promet od 718.845 KM, a najveći promet ostvaren je upravo dionicama konjičkog Igmana u iznosu 480.000 KM po prosječnoj cijeni od 160 KM, objavila je SASE.

Trgovano je sa 3.000 dionica što predstavlja nešto više od pola procenta vlasničkog udjela u Igmanu čiji je kapital podijeljen u 578.906 dionica.

Igman je najveći domaći proizvođač u okviru namjenske industrije. Većinski vlasnik je Federacija BiH koja ima 51 posto dionica, što znači da je ostalih 49 posto u slobodnoj trgovini.

Drugi najveći suvlasnik se krije iza skrbničkog računa u Raiffeisen banci, a koji ima preko 33 posto udjela. Na trećem mjestu je ZIF Bonus koji ima preko 10 posto udjela.

Za sada nije poznato ko je kupio dionice, te se još ne može znati ko je bacio oko na ovu konjičku kompaniju. 

Ipak, da podsjetimo da je 2019. godine Muharem Ahmetlić, zamjenik direktora "HIFA PETROL", kupio 24,7 posto dionica konjičkog Igmana za 11,5 miliona KM. Ahmetlić je kupovinom dionica u konjičkom Igmanu tada postao drugi najveći dioničar kompanije, javlja Akta.ba.

Samo dan poslije, udio je prebačen na skrbnički račun Raiffeisen banke koji je i sada drugi najveći dioničar Igmana iz Konjica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital