Ishod još neizvijestan

Njemački industrijski div započeo dubinsku analizu u tešanjskom Enkeru, moguća akvizicija

01.06.2023. 09:52 / Izvor: Akta.ba
Enker

Krajnji ishod je još neizvijestan i biće poznat tek po okončanoj analizi, kada će se znati da li će se njemačka firma odlučiti na poslovnu saradnju ili na kupovinu dionica Enkera.

Kompanija Schunk Ingenieurkeramik GmbH započela je proces dubinske analize kompanije Enker d.d. Tešanj s ciljem uspostave poslovne saradnje ili moguće akvizicije društva, prenosi Akta.ba.

Sastanak predstavnika firme Schunk Ingenieurkeramik GmbH sa članovima Uprave Enkera održan je 23. maja, kako se navodi u obavještenju dioničarima i investitorima koja može bitno uticati na cijenu dionica društva.

Tim sastankom je krenuo i proces dubinske analize tešanjske firme. Krajnji ishod je još neizvijestan i biće poznat tek po okončanoj analizi, kada će se znati da li će se njemačka firma odlučiti na poslovnu saradnju ili na kupovinu dionica Enkera.

"Shodno odredbama Zakona o tržištu vrijednosnih papira i Pravilima Sarajevske Berze obavještavamo javnost da je dana 23.05.2023. godine kompanija Schunk Ingenieurkeramik GmbH sastankom sa upravom društva započela proces dubinske analize kompanije ENKER d.d. Tešanj s ciljem uspostave poslovne saradnje ili moguće akvizicije ENKER d.d. Tešanj. Dubinska analiza ne predstavlja obvezu niti nužno implicira poslovnu saradnju ili kupovinu dionica ENKER d.d. Tešanj", kazali su u obavijesti objavljenoj na Sarajevskoj berzi.

Schunk Group je dobavljač proizvoda izrađenih od visokotehnoloških materijala kao što su ugljik, tehnička keramika i sinterirani metali, kao i strojeva i sistema - od simulacije okoliša, tehnologije klimatizacije i ultrazvučnog zavarivanja do optičkih strojeva, koji ima godišnje prihode od preko 1,2 milijardu eura, zapošljava više od 9000 zaposlenih i posluje u 27 država.

Enker je prošle godine je imao prihode od oko devet miliona KM a zapošljavao je 224 radnika. Društvo ukupno ima 440 dioničara.

Enker tvornica svjećica i tehničke keramike osnovana je 1974 godine u sastavu Energoinvest holdinga. Proizvodnnja je pokrenuta po licenci Engleske firme Smith Industries Limited, proizvođača svjetski poznatog brenda KLG England. Danas Enker egzistira kao samostalna firma i drži lidersku poziciju proizvođača svjećica i tehničke keramike u Jugoistocnoj Europi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital