Planiraju povećanje proizvodnje

Firmi TAK pozitivno mišljenje za preuzimanje jednog od najvećih bh. proizvođača municije

28.06.2023. 09:08 / Izvor: Akta.ba
TAK

Sindikat, Nadzorni odbor i Uprava kompanije Pobjeda Technology Goražde, dali su pozitivno mišljenje na ponudu za preuzimanje ove kompanije.

Sindikat, Nadzorni odbor i Uprava kompanije Pobjeda Technology Goražde, dali su pozitivno mišljenje na ponudu za preuzimanje ove kompanije.

Podsjećamo, firma TAK iz Sarajeva nedavno je objavila zvaničnu ponudu za preuzimanje goraždanske kompanije Pobjeda Technology Goražde (PTG), o čemu je Akta.ba pisala.

Prema sadašnjem stanju, TAK je sada vlasnik manjinskog paketa dionica od oko 27,5% udjela u PTG-u. Vlasnik firme TAK je Hamid Pršeš. TAK je svoj udio u PTG-u stekao krajem prošle godine. Tada je oko 50% dionica prodala kompanija Grasso Holding iz Sjedinjenih Američkih Država u poslu teškom oko 10 miliona KM.

PTG d.d. Goražde je kompanija koja posluje od 1952. godine u okviru sistema Pobjeda Goražde, a zatim 2003. godine diobnim bilansom izdvaja se u samostalno preduzeće. Osnovna djelatnost je proizvodnja sportske, lovačke i privredne municije. U okviru svoje imovine Društvo posjeduje vlastite objekte i opremu sa kojom rade edukovani radnici.

Ovo je vlasnička struktura prvih 10 dioničara.

Oznaka emitenta

Naziv vlasnika

Procenti sa pravom qlasa

Tip računa

PSPG

TAK D.O.O. SARAJEVO

27,4496%

VLASNIČKI

PSPG

TAFRO HASAN

20,2585%

VLASNIĆKI

PSPG

OKAC d.o.o. Goražde

19,9142%

VLASNIĆKI

PSPG

KOLIĆ KADRIJA

13,4780%

VLASNIĆKI

PSPG

MAŠIC NIHAD

13,4765%

VLASNIĆKI

PSPG

OKOVIĆ HALIL

5,0729%

VLASNIĆKI

PSPG

TURKOVIĆ AIŠA

0,1193%

VLASNIĆKI

PSPG

EFENDIĆ EMINA

0,1178%

VLASNIĆKI

PSPG

AA KAPITAL BROKERS d.d. Bihać

0,0830%

VLASNIĆKI

PSPG

BAŠIĆ REDŽO

0,0302%

VLASNIĆKI

Sindikat metalaca FBiH i Sindikalna podružnica PTG u svom obrazloženju su naveli da je ponuđena cijena ponuđača odraz realnog stanja, obzirom da je tržišna cijena dionica 301,99 KM i zadnji put je trgovano 24.03.2023. godine.

Nominalna vrijednost dionica je 82,20 KM, i kao takva je upisana u Registar vrijednosnih papira F BiH. Knjigovodstvena vrijednost dionica na dan posljednjeg finansijskog izvještavanja (31.12.2022. godine)je 233,06 KM.

Finansijski rezultat na dan posljednjeg finansijskog izvještavanja (31.12.2022. godine) iznosi 4.524.844 KM.

Ponuđena cijena prema ponudi za preuzimanje od strane ponuđača je 302,00 KM, što iznosi 367,40% od nominalne vrijednosti.

“Uprava i Nadzorni odobor društva vezano za planove ponuditelja je mišljenja da ponuditelj u skladu sa svojom poslovnom politikom ima za cilj zadržavanje postojećih, te ukoliko se ukaže mogućnost proširenje proizvodnih kapaciteta ciljnog društva, što će direktno imati uticaj i na proširenje i stvaranje novih uslova za zapošljavanje, tj. novih radnih mjesta. Kao i do sada, Uprava i Nadzorni odbor ciljnog društva su mišljenja da će ponudilac, poštovati radnopravni status zaposlenika”, navodi se u Mišljenju.

Dosadašnji broj zaposlenih ciljnog društva je 332, a Uprava i Nadzorni odbor smatraju da će proširivanjem i povećanjem obima poslovanja dovesti do zapošljavanje novih.

Uprava i Nadzorni odbor društva su mišljenja da su namjere ponudioca u pogledu budućeg poslovanja ciljnog društva iskrene i sa željom povećanja poslovnih uspjeha i rezultata, te realizovanja konkretnih prijedloga o napretku i razvoju ciljnog društva.

Izabrani članovi Nadzorni odbor i Uprave, upisan kod Komisije za vrijednosne papire izvršavaju svoje obaveze i dužnosti u skladu sa Zakonskim odredbama i propisima, samim time, ciljno društvo smatra da ponuđač u ovom momentu nema opravdanje za smjenu dosadašnjeg Nadzornog odbora i Uprave.

Stav Uprave i Nadzornog odobra društva je da ponuđač ima iskrene namjere određene ponudom za preuzimanje, te istu smatra prihvatljivom.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital