Održivo finansiranje

Prvi u regiji: Počinje emitovanje zelenih obveznica na bh. berzi

06.10.2023. 10:57 / Izvor: Akta.ba
esg obveznice

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske kreće sa prvom emisija obveznica javnom ponudom i uvrštenje obveznica.

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske kreće sa prvom emisija obveznica javnom ponudom i uvrštenjem obveznica u sistem trgovanja na Banjalučkoj berzi hartija od vrijednosti, navodi se u Rješenju koje je objavila komisija. 

Zahtjev za odobrenje jedinstvenog prospekta za prvu emisiju ESG obveznica (eng. Environmental, Social, Governance – ESG) javnom ponudom i uvrštenje obveznica u sistem trgovanja na Banjalučkoj berzi hartija podnijela je Naša banka a.d. Banja Luka.

"Odobrava se emitentu Naša banka jedinstveni prospekt za prvu emisiju obveznica javnom ponudom i uvrštenje obveznica u sistem trgovanja na Banjalučkoj berzi hartija od vrijednosti u iznosu od 7.000.000 KM, podijeljenu na 70.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 KM", navode iz Komisije  za hartije od vrijednosti

Utvrđeno je da je Naša banka postupila u skladu sa odredbama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti i da jedinstveni prospekt sadrži sve elemente utvrđene ovim zakonom i Pravilnikom o uslovima i postupku emisije hartija od vrijednosti.

Objava javnog poziva

Kako se navodi, banka je dužna da najmanje sedam dana prije početka upisa obveznica objavi javni poziv u formi oglasa u dnevnom listu dostupnom na cijeloj teritoriji Republike Srpske i na internet stranici Banjalučke berze hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka, a u roku od 3 dana od dana objavljivanja, dostavi Komisiji i banci depozitaru, dokaz da je javni poziv objavljen.

Također, dužna je da u roku od sedam dana od dana završetka javne ponude, Komisiji dostavi izvještaj o broju i procentu upisanih i uplaćenih obveznica sa izvještajem banke depozitara i da objavi izvještaj o rezultatima javne ponude.

Inače, skupština Naše banke je u augustu donijela odluku o prvoj emisiji (ESG) obveznica javnom ponudom u iznosu od 7.000.000 KM, podijeljenu na 70.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 KM, sa rokom dospijeća 7 godina i kamatnom stopom od 5,15% na godišnjem nivou, te da će se predmetne obveznice uvrstiti na službeno tržište Banjalučke berze. 

Predmetna emisija se vrši uz angažovanje validatora ENOVA d.o.o. Sarajevo, koji će izvršiti validaciju ispunjenosti ciljeva prve emisije ESG obveznica nakon 3 godine za prvo mjerenje od dana registracije obveznica iz emisije u Centralnom registru hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka, odnosno između 6. i 7. anuiteta, te će nakon toga dostaviti emitentu Izvještaj o ispunjenosti ciljeva prve emisije ESG obveznica.

Emisija će se smatrati uspješnom ako u roku predviđenom za upis i uplatu bude upisano i uplaćeno najmanje 60 odsto ponuđenih obveznica.

U slučaju da ENOVA nakon izvršene validacije utvrdi da emitent nije ispunio ciljeve predviđene, kamatna stopa se povećava za 0,20 procentnih poena i iznosiće 5,35% do dospijeća.

Smanjenje emisije CO2

Održivo ili ESG (okolišno, društveno i upravljačko) financiranje je financiranje vaših ulaganja koja imaju mjerljiv održiv (ESG) učinak, bilo putem “zelenih” kredita ili izdavanja “zelenih” obveznica.

U banci navode da je cilj prve emisije ESG obveznica smanjenje emisije CO2, odnosno prikupljeni novac plasiraće za odobravanje kredita za proizvode povezane s održivim razvojem, odnosno prioritetno sa smanjenjem CO2 emisija.

Ponuda "zelenih obveznica" ulagačima iz javnog i privatnog sektora važan je način prikupljanja potrebnog kapitala.

Ovom se inicijativom želi privući više financijskih sredstava za održiva ulaganja uvođenjem Unijina standarda za „zelene obveznice” i pritom se jasno navodi za koju se imovinu i projekte ta sredstva mogu iskoristiti.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital